Şeftalinin faydaları ve yaz ishali

Vücuttaki zehirli maddelerin dışarı atılmasını sağlayan bu harika meyve; su, madensel tuzlar ve şeker açısından son derece zengindir. Şeftalinin en büyük özelliği kadifemsi kabuğudur. Fakat bu tüylü kabuktan hoşlanmayanlar için nektarin adı verilen tüysüz türü de vardır.

Yaklaşık 3-5 metre boyunda olan şeftali ağaçlarının ana vatanı Çin’dir. İran’a, sonra da Anadolu’ya geçmiştir. Avrupa’ya da Anadolu’dan yayılmıştır.

Şeftali satın alırken özellikle kokulu olanını seçmek gerekir. Olgunlaşmış olduğunu yumuşaklığından kolayca anlayabilirsiniz. Olgunlaşmamış bir şeftaliyi 1-2 gün folyo içinde saklarsanız olgunlaşmasını sağlayabilirsiniz. Alış veriş sırasında şeftaliyi en son almak ezilme tehlikesini en aza indirir.

Şeftalinin faydalarına gelince:

Çiçekleri kabızlığı giderir ve bağırsak solucanlarını düşürür.

Meyvesi hazmı kolaylaştırır.

İdrar yollarını temizler. Bol miktarda idrar söktürür.

Vücudu zehirli maddelerden temizler.

Susuzluğu giderir ve vücuda serinlik verir.

Basur memelerinden doğan şikayetleri ortadan kaldırır.

Safra kesesi ve böbrekler için de son derece faydalıdır.

Basura şeftali çekirdeği

Halk arasında “basur” olarak bilinen “hemoroid”in tedavisi için hem ucuz hem de kolay bir yol:
Şeftali çekirdeği... İçinde bulunduğumuz şu günlerde bol miktarda bulabileceğiniz şeftalinin çekirdekleri, basur için etkili bir şifa kaynağı. Çekirdekleri kırıp her sabah aç karnına 2-3 tane yendiği zaman basur için büyük fayda sağlıyor. Bu tedaviye 3-4 hafta devam etmek gerekiyor. Kullananlar, bu tedavi yoluyla yüzde 90 başarı sağlandığını belirtiyorlar.


100 gram şeftalideki besin değeri

A vitamini 1330 iu.

B 1 vitamini 0.02 mg.

B 2 vitamini 0.05 mg.

B 3 vitamini 1 mg.

C vitamini 7 mg.

Potasyum 202 mg.

Yağ 0.1 gr.

Karbonhidrat 9.7 gr.

Protein 0.6 gr.

Kalori 38 kcal.

Fosfor 19 mg.


Yaz ishali çocuklarda tehlikeli

Genellikle yaz aylarında ortaya çıkan ve hem çok sulu, hem de çok sık dışkının yanı sıra kusma, bulantı, şiddetli karın ağrısı ve yüksek ateş gibi belirtiler veren yaz ishalleri konusunda ailelerin dikkatli olmaları gerekmektedir. Çünkü; içinde bulunduğumuz mevsimde bu tür belirtilerle hastanelere getirilen çocukların büyük çoğunluğuna ishal teşhisi konulmaktadır. Aileler, ishalli çocukların tedavisinde duyarlı olmak zorunda. Çoğu zaman basit bir tedbirle hastalığı tedavi etmek mümkün. Örneğin, tüm sağlık ocaklarında ücretsiz dağıtılan ishal tozu, en basit tedavi yöntemidir.

Hastalık ortaya çıktığı zaman yapılacak ilk iş, çocuğa sulu gıdaların verilmesi olmalıdır. İçerisinde tuz ve şeker karışımı olan ishal tuzu, şeftali suyu, yağsız yoğurt, patates haşlaması, elma suyu, asidi alınmış kola ve pirinç lapası gibi gıdalar ishali önlemede çok etkili olur. Basit yöntemlerle iyileşmeyen ishalli çocuklar, en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Özellikle, ishalin daha şiddetlisi olan dizanteriye yakalanan çocuklar, zaman geçirilmeden tedaviye alınmalıdır.

Aşağıdaki reçeteler de ishalin tedavisine yardımcı olacaktır:

* Bir adet kara turp, kabukları soyulduktan sonra rendelenir. Üzerine, 250 gram taze yoğurt konup, karıştırılır. Bir kerede yenir. Susadıkça da, şekersiz erik hoşafı içilir.

* 1 kilogram muşmulanın çekirdekleri çıkarılıp, tencereye doldurulur. Üzerine, 2 su bardağı su ve 1 çay bardağı dolusu toz şeker ilave edilip, yarım saat kaynatılır. Soğuduktan sonra, üçer saat arayla, ikişer çorba kaşığı içirilir.

* İshal kesilinceye kadar; bol su veya ayva kompostosu içilir. Gün boyunca da çekirdekleri çıkarılmış elma, az pişmiş yumurta, bayat ekmek ve patates püresi yenir.

* 4 bardak suya; 1 tutam mersin yaprağı, 2 çorba kaşığı adaçayı ve 1 tatlı kaşığı kimyon konup, kaynatılır. Yarım saat bekletildikten sonra süzülür. Günde, 3 çay bardağı şekersiz içilir.

* 4 bardak suya; 20 gram kantaron kökü konur. 15 dakika kaynatılıp, süzülür. Günde 3 kere, birer kahve fincanı içilir.


Yağlı saçlara kekik suyu

Yağlı saçların bakımı çok zordur. Buna yaz aylarında güneş, ter, kum ve deniz de eklenince iş daha da zorlaşır. Bu konuda kekik size yardımcı olacaktır. İşte yağlı saçlardan dert yananların kekikle kolayca hazırlayıp kullanabileceği saç yıkama suyu:

Bir litre suya; bir avuç kekik koyun. 10 dakika kaynattıktan sonra temiz ve ince bir tülbentten süzün. Bu suya, bir su bardağı limon suyu ilâve edip, saç diplerinizi bu suyla iyice ovarak yıkayın. Bir süre bekledikten sonra ılık suyla başınızı durulayın. Bunu yaparken kükürtlü sabun da kullanabilirsiniz. Aynı işlemi haftada 2 kere tekrarlayabilirsiniz. (09 Temmuz 2002)


www.ailevekedin.com