Mide ve bağırsak gazının ilacı Tarçın

Mutfak kültürümüzde önemli yeri olan baharatlardan biri de tarçındır. Birçok gıda maddesine, kek ve tatlılara farklı lezzetler katan tarçın, aynı zamanda bir sağlık kaynağıdır. Sindirm sistemi ve kan dolaşımı için sayısız yararları vardır.

Özellikle mide ve bağırsak gazlarını gidermek iyi bir ilaçtır. Ayrıca Vücut direncini artırır ve kan şekerini dengeler.

Ana vatanı güney ve güney doğu Asya olan tarçının insan sağlığı üzerindeki etkilerini başlıklar halinde şöyle sıralayabiliriz...

* Mide ve bağırsak gazlarım söktürür.

* Damar büzücü özelliği sebebiyle ishal kesicidir.

* İştah açar, hazma yardımcı olur.

* Sindirimi kolaylaştırır.

* Mide bulantıları ve kusma refleksini bastırır.

* Kan dolaşımını geliştirip hızlandırır.

* Kalbi kuvvetlendirir.

* Sürmenajın iyileşmesine katkıda bulunur.

* Ruhi sıkıntıları giderir.

* Hormonları çalıştırır.

* Kan şekerini dengeler

* Vücudun direncini artırır.

* Bağırsak solucanlarının dökülmesine yardımcı olur.

* Kandaki yağ ve kolesterol miktarını düşürür.

Bu etkileri sağlamak için toz tarçın yiyecek ve içeceklere katılırak istendiği kadar alınabilir. Ya da piyasadan alınacak tarçın esansı, 2 3 damla olarak kesme şekere damlatılıp emilir. Ayrıca çay gibi demlenip içilebilir.


Diyabet için de umut
Amerikalı bilim adamları, ileri yaşlarda ortaya çıkan şeker hastalığının tedavisi için tarçını kullanmaya başladılar. Şeker hastalığının 40 yaşından sonra ortaya çıkan ikinci tipinde, vücut ensülin hormonunu yeterli miktarda üretiyor. Ancak kas ve yağ dokularındaki hücreler, şeker düzeyinin yüksek olduğu zamanlarda, ensülin hormonuna tepki vermiyor ve kandaki fazla şeker miktarını almayarak kanda bırakıyor. Bu da kan şekerini yükseltiyor.

Ancak tarçında bulunan bir madde, “Daha fazla şeker al” sinyali yayınlayarak hücrelerin tekrar eski görevini yerine getirmeye başlamasını sağlıyor. Böylece kan şekeri tekrar düşmeye başlıyor. Bu gelişmeler sebebiyle, tarçın ikinci tip şeker hastalığının tedavisi için büyük bir umut ışığı olarak değerlendiriliyor.


Tarçınlı formüller

Öksürük için:
4 bardak suya, 1 çorba kaşığı ıhlamur, 4 tane hatmi çiçeği, 1 limonun kabukları ve 1 tatlı kaşığı tarçın konur. 10 dakika kaynatıldıktan sonra temiz bir şişeye süzülür. Günde 3 kere, birer kahve fincanı içilir.

Kansızlığa karşı:
2 su bardağı pekmeze; 1 tatlı kaşığı toz tarçın karıştırılır. Günde 2 kere, ikişer çorba kaşığı içilir.

Gıda zehirlenmesine:
1 çay bardağı sıcak suya, yarım kahve kaşığı tarçın karıştırılıp, içirilir.


Tarçın çayı
Malzeme:
1 adet kabuk tarçın
(orta boy)
2 adet adet karabibebr
3 adet karanfil
Yeteri kadar kaynak su

Hazırlanışı:
Bütün malzemeyi porselen demliğe koyun ve üzerine kaynar suyu ilave edin. Sonra demliği, ocakta kaynamakta olan çaydanlığın üzerine oturtarak 15 dakika süreyle demleyin. Ve çay bardağı ya da çay fincanı ile servis yapın.


Ahududu kanserden koruyor
ABD’nin Ohio State Üniversitesi bilim adamları tarafından yapılan araştırmalarda, ahududunun kanser oluşumunu engellediği belirlendi. Uzmanlar çileğin de tıpkı ahududunda olduğu gibi anti-kanserojen özellikleri olduğunu söylüyorlar. Ahududunun bu etkisini denemek için fareler üzerinde yapılan araştırmalarda olumlu sonuçlar alındı ve siyah ahududunun, yemek borusu (esophageal) kanserini önlediği belirlendi. Uzmanlar yemek borusu kanserine sebep olan NMBA maddesini farelere enjekte ettiler. Bunlardan bazılarını normal öğünleri ile birlikte siyah ahududu ile beslediler. Bir süre siyah ahududu verilen farelerde, kanser hücrelerinin yüzde 39- 49 arasında azaldığı belirlendi. Ahududu verilmeyen farelerde ise herhangi bir değişim olmadığı tesbit edildi.

Ayrıca kanı temizleyen ve vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlayan ahududu, güzellik meyvesi olarak da kabul edilir. İçindeki A vitamini sayesinde cildin ve gözlerin sağlıklı olmasını sağlar. İçindeki C vitamini ise cilde canlılık ve tazelik verir.


Selülitlerden kurtulmanın yolu
Son zamanlarda basında bir selülit tartışmasıdır sürüp gidiyor. Özellikle magazin basınında “hangi sanatçıda selülit var, hangisinde yok, hangisinin selülitleri daha fazla...” türünden haberler birbirini izliyor. Biz de, bu furyaya, selülitlerden kurtulmanın çözüm yolunu gösteren kısa bir tarifle katılalım dedik. Cildinizde oluşan portakal kabuğu görünümlü selülitler canınızı çok sıkıyorsa, kolayca hazırlayabileceğiniz bir karışımla bunlardan kurtulabilirsiniz. Bunun için sabahları, 1 litre sucak suya 1 tatlı kaşığı rezene, bir tatlı kaşığı anason ve 1 tatlı kaşığı biberiye atın. Bu karışımı kısık ateşte 5 dakika kadar kaynattıktan sonra 10 dakika demlenmeye bırakın. Soğuyan karışımı, süzdükten sonra gün boyunca bol limonla tüketin. Bu karışımı düzenli olarak bir süre kullandıktan sonra selülitlerinizin yavaş yavaş yok olduğunu ya da en azından gözle görülmeyecek kadar azaldığını farkedeceksiniz. (29 Temmuz 2007)


www.ailevekedin.com