Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:


Bütün Yazıları


Yemek yeme savaşları

Yenidoğan sarılığı

Yenidoğan tarama testleri

Yenidoğanlara ait pratik bilgiler

Yenidoğanların normal döküntüleri

Yenidoğanlarla ilgili pratik notlar

Zehirlenmeler

Zeka geriliği önlenebilir mi?

Zeka testi yapalım mı?


1 2 3 4 5 6 7 8

 
Yazı boyutunu büyütmek için      Yazıcı için

Yabancı cisimlere dikkat

Gözde yabancı cisim
Çocuklarda sıkça rastlanır. Açık havada oynayan çocuklarda bitki parçaları ya da toprak taneleri göze kaçar. Gözde yanma, batma, sulanma, kaşıntı ve ovmaya bağlı kızarıklık görülebilir. Hatalı müdahaleler göze zarar verir ve yabancı cismin çıkarılması daha da güçleşir.

Çocuğun gözlerini ovması önlenmeli, bol suyla yıkadıktan sonra gözyaşı ile çıkmasını beklemelidir. Bu olmuyor ve cisim gözle görülebiliyorsa temiz bir bez parçasının kenarı ile alınabilir. Çıkartma işleminde pamuk kullanılmaz. Yabancı cisim yine çıkmıyorsa, uygun göz merkezine yönlendirilmelidir.


Kulakta yabancı cisim
Kulağa nohut, mercimek gibi gıdalar, boncuk tanesi, böcek ya da bitki parçaları kaza ile kaçabilir. Özellikle böcekler hareket ve sesleri ile çok rahatsızlık verir. Su ile şişen tahıllar ve kuru baklagillerin çıkarılması çok zorlaşır. Bazen kulağı temizlemekte kullanılan pamuk ve çöpler kulakta kalabilir.

Kulaktaki yabancı cisimleri çıkartmak için sivri, uzun cisimler sokmak doğru değildir. Kulak yere bakar durumda iken kulak kepçesi küçük çocukta geriye ve aşağıya büyükte geriye ve yukarıya çekilerek cisim çıkarılmaya çalışılır. Böcekler ışık tutularak dışarıya çıkarılabilir.
Başarılı olunamazsa uygun merkeze gönderilir.


Burunda yabancı cisim
Çocuklarda sıklıkla görülebilir. Yabancı cismin olduğu tarafın karşısındaki burun köküne bastırılarak kişi sümkürtülür. Başarılı olunamazsa kişi nakledilir. Erken dönemde farkına varılmazsa, tek taraflı uzun süre devam eden kötü kokulu akıntı olarak karşımıza çıkabilir.


Boğazda yabancı cisim
Boğaza takılan yabancı cisim, elle ulaşılabiliyorsa elle çıkarılır. Aksi takdirde küçükse baş aşağı tutularak, büyükse iki kürek kemiği arasına vurularak yardım edilir.


Yabancı cisimlerin yutulması
Yutulan cisim bozuk para gibi küçük, düzgün kenarlı ise kendiliğinden çıkacaktır. Müdahale gereksizdir. Sivri, uzun, batıcı, kesici cisimler yutulmuş ise acilen nakledilmesi gerekir.
(13 Temmuz 2006)
 

Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.