Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:


Bütün Yazıları


Yemek yeme savaşları

Yenidoğan sarılığı

Yenidoğan tarama testleri

Yenidoğanlara ait pratik bilgiler

Yenidoğanların normal döküntüleri

Yenidoğanlarla ilgili pratik notlar

Zehirlenmeler

Zeka geriliği önlenebilir mi?

Zeka testi yapalım mı?


1 2 3 4 5 6 7 8

 
Yazı boyutunu büyütmek için      Yazıcı için

Biberon çürüğü nedir ve nasıl ortaya çıkar

Bebeklerde bazen dişlerin üzerinde sürer sürmez kahverengi lekeler oluştuğu ve bu dişlerin kırılıp döküldüğü gözlenebilir. Aslında bu lekeler diş çürükleridir ve dişler de çürük nedeniyle kırılır. Bu kadar erken bir dönemde çürük oluşmasının nedeni de muhtemelen biberon çürüğü adı verilen çürüklerdir. Bebek beslenmesinde en önemli besin olan anne sütü doğal şeker içerir.

Bununla beraber inek sütü ya da formül mamalarda ilave edilen şekerden dolayı uyku sırasında bebek biberon emerse süt ağızda birikerek mikropların dişleri çürütmesi için elverişli bir ortam oluşturur. Bu nedenle özellikle gece beslenmesi sonrası dişlerin temizliğine daha da özen gösterilmelidir. En azından beslenme sonrası az miktarda su verilmesi bile büyük faydalar sağlar. Anne sütü hiçbir besin maddesi ile kıyaslanamayacağı için özel bir korunmaya ihtiyacı yoktur. Hatta anne sütü verilen bebeklerde ilk 6 ay su dahil hiçbir ek besinin verilmemesi gerektiğini üzerine basarak hatırlatıyoruz.


Biberon çürüğünden korunmak için neler yapmak gerekir?

1-Bebeğinizin gece ağzında biberonla uyuma alışkanlığını önleyin. Beslendikten sonra uyutmaya çalışın.

2-Biberondaki süte şeker, bal pekmez gibi tatlandırıcılar ilave etmeyin.

3-Bebek beslendikten sonra mutlaka su içirin.

4-İlk dişlerin sürmeye başlamasıyla gece ve sabah beslenmeleri sonrası temiz, ıslak bir tülbent ile dişlerini silerek temizlemeye çalışın. Yumuşak bir diş fırçası ile de hafifçe fırçalamaya çalışabilirsiniz. Tabii ki diş macunu ilave etmemek şartı ile. Diş macunları kullanımı, 3 yaşından itibaren ve sadece çocuklara özel yüksek florlu olanlarla mümkündür.

5-Biberonun yanı sıra emziklerin ağlayan bebekleri susturmak amacıyla bal, pekmez, reçel gibi tatlandırıcılara batırılarak verilmesi de biberon çürüklerinin başka bir nedenidir.

Bunun yanı sıra, dişler sürdükten sonra oyalanmak amacıyla bebeğin eline verilen şekerli gıdalar da diş çürüklerine neden olur. Çocuğu bu tür gıdaların yerine elma, havuç gibi besin değeri yüksek, diş temizliğine yardımcı gıdalara yönlendirmek gerekir. (26 Ağustos 2007)
 

Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.