Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:


Bütün Yazıları


Yemek yeme savaşları

Yenidoğan sarılığı

Yenidoğan tarama testleri

Yenidoğanlara ait pratik bilgiler

Yenidoğanların normal döküntüleri

Yenidoğanlarla ilgili pratik notlar

Zehirlenmeler

Zeka geriliği önlenebilir mi?

Zeka testi yapalım mı?


1 2 3 4 5 6 7 8

 
Yazı boyutunu büyütmek için      Yazıcı için

Altıncı Hastalık

6. Hastalık nedir?

Bebekler ya da çok küçük çocuklarda yüksek ateş dışında herhangi bir belirti vermeden seyreden ve üç-beş gün içinde ateşin düşmesiyle ya da sonrasında kızamıkçık benzeri bir döküntünün ortaya çıkmasıyla beliren bir viral hastalıktır. Hastalık en sık ilkbahar ve sonbahar aylarında ortaya çıkar. Küçük salgınlar yapabilmektedir. Kuluçka dönemi 5-15 gün arasında olup, hastalık süresi de 1 haftayı bulabilmektedir.


Belirtileri:
Belirgin bir neden olmadan ateş 39.5-40 dereceye kadar yükselir ve 3-5 gün yüksek kalır. Erken dönemde özellikle ateş yükselirken havaleler dahi görülebilir. Yüksek ateşe rağmen çocuk genellikle uyanık ve aktiftir. Genellikle üçüncü günde kandaki lökosit sayısının azalmasıyla boyun ve kulak arkasında lenf bezlerinde büyüme meydana gelir , dalak biraz büyümüş olabilir... Ateş genellikle 4, günde hızla düşer, genellikle göğüs ve karında, daha az olarak yüzde ve kol-bacak bölgelerinde bir döküntü belirir. Bu döküntüler birkaç saat veya 2 gün sürebilir. Bu evrede ateş normaldir ve çocuk kendini iyi hisseder, normal davranır. Hafif vakalarda döküntü fark edilmeyebilir.


Teşhis:

Altı ay ile 3 yaş arasında çocuklarda belirgin bir neden olmadan bir türlü düşmeyen yüksek ateş görülürse ve çocuk uyanık, aktifse bu hastalık düşünülebilir. Ateşin düşmesinin ardından döküntünün ortaya çıkması hastalığın teşhisini kolaylaştırır.


Tedavi:
Özel bir tedavisi yoktur, belirtilere yönelik semptomatik tedavi verilir. Çocuğu rahatlatmak için ateş düşürücü ilaçlar ve tedbirler alınmalıdır.


Çok önemli:

Kızamıkçık ile karışabileceğinden mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz. Yanlışlıkla kızamıkçığa 6. Hastalık teşhisi konursa, birçok hamile anneyi risk altına almış oluruz. Hamile annelerin kızamıkçık olan kişilerden uzak kalması gerekmektedir çünkü bebeğine geri dönüşü olmayan ciddi zararlar verebilir. 6. Hastalıkta ise ateşli havale riski dışında ne anneye ne de bebeğe hiçbir zarar verme durumu söz konusu değildir. (30 Haziran 2009)
 

Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.