Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:


Bütün Yazıları


Yemek yeme savaşları

Yenidoğan sarılığı

Yenidoğan tarama testleri

Yenidoğanlara ait pratik bilgiler

Yenidoğanların normal döküntüleri

Yenidoğanlarla ilgili pratik notlar

Zehirlenmeler

Zeka geriliği önlenebilir mi?

Zeka testi yapalım mı?


1 2 3 4 5 6 7 8

 
Yazı boyutunu büyütmek için      Yazıcı için

Anne sütünü nasıl artırabiliriz

Emzirmek, annenin bebeğine vereceği en güzel armağan, onun geleceği için yapabileceği en iyi yatırımdır. Emzirmenin erkenden başlatılıp uzun dönemli sürdürülebilmesi için, özellikle babalar başta olmak üzere tüm aile anneyi desteklemeli; gebelikte takibini yapan doktoru, çocuk doktoru ve aile hep birlikte olumlu, destekleyici bir tutum içinde olmalıdırlar.

Bu kadar kıymetli olan bu nadide besini artıracak bazı önerilerimizi sıralayacağız:

İstekli olun

Anne sütünü en fazla artıran altın standart, bebeğinizi emzirmeye çok istekli ve gerginlikten uzak huzurlu bir ortama sahip olmanızdır.


Daha sık emzirin

Yenidoğan bebeğinizi en az 2 saatte bir emzirin, uyuyorsa uyandırın. Gece ise, 4-5 saatten uzun uyumasına izin vermeyin, uyandırıp emzirin. Bebeğin sık sık emmesi anne sütünü artıracak en önemli etkendir. Bu durum, ilk günlerde yeni anne için biraz yorucu olsa da, emzirmenin başarıyla sürmesi ve bebeğin kilo alması ona bu ilk sıkıntıları unutturacaktır.


Emzirmek için göğsünüzün dolmasını beklemeyin

Göğsünüzde her zaman bebeğe yetecek süt vardır, emzirme sırasında da, hormonal uyarıyla vücut yeniden süt üretecektir. Göğüslerin çok dolu olması bebeğin daha çok doyduğunu göstermez. Aynı şekilde, bazen pompayla sütü sağan anneler gelen miktar karşısında hayal kırıklığı yaşayabiliyorlar. Pompayla çektiğiniz miktar, bebeğin memede ne kadar alabildiğinin bir ölçüsü değildir.
Bebeğin yeterince beslendiğini ancak yeterli kilo artışıyla anlayabiliriz.


Daha uzun süre emzirin

Bebeğin belli bir süre değil, bir göğsü bitirene kadar emmesini sağlayın, sonra da öbür göğüse geçin. Böylece, hem önce gelen sulu sütü, hem de sonra gelen yağlı sütü alacak, vücudunuz da süt yapımı için gereken uyarıları almış olacaktır.


Emzirme sırasında bebeği mümkün olduğunca çıplak bırakın

Emerken kolay yorulup bırakan, uyuyakalan bebekler; bezleri kalacak şekilde soyulup anneyle cilt teması sağlanırsa daha uzun ve etkili emmeleri sağlanabilmektedir. Üşümemesi için bir örtü ile korunarak emmesi sağlanabilir. Emerken özellikle bebeğe eldiven giydirmemeli, anneye dokunabilmesine fırsat vermeliyiz.


Emzirmeye ve kendinize odaklanın

Yenidoğan bebeğini emziren anne önceliğinin emzirme olduğunu bilmelidir. Dinlenmeye, dengeli beslenmeye zaman ayırmalı, babadan emzirme dışı işlerde yardım almalıdır. Ev işlerini de bebekle birlikte mükemmel bir şekilde yürütmesi gerekmediğini kabullenmeli, her şeyi hallederim deyip kendini strese sokmamalıdır.


Biberon, emzik vermeyin

Emzirme dengesi kurulup bebek kilo almaya başlayana kadar (en azından ilk 1 ay) bebeğe biberon, emzik vermeyin. Böylece tüm emme faaliyetini memede gerçekleştirecek, süt yapımını uyarmış olacaktır. Normalde de emzik ve biberonla bebeğinizi tanıştırmamaya dikkat etseniz çok iyi olur.


Özel çay ve içecekler

Malt içecekleri, bitki çayları ve özel süt artırıcı çaylardan da istifade edebilirsiniz.

Son söz olarak dengeli beslenip huzurlu bir aile ortamında istekle emzirirseniz, sütünüzün yeterli olmama ihtimali yoktur. Böyle güzel bir ortamı annelere sağlamada, babalara çok iş düşmektedir. (16 Eylül 2007)
 

Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.