Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:


Bütün Yazıları


Sağlıklı yaşamak için

Sarımsağın faydası saymakla bitmez

Sebzeleri karıştır kanserden korun

Sıkı giyinmek ve prostatın ilacı

Sınav stresi ve renk körlüğü

Sırt ağrısı için altın öğütler

Sindirim ve solunum sisteminin dostu

Soğanın faydaları

Soğuk algınlığına karşı 'bitki kalkanı'

Soğuk günlerin sıcak dostu SALEP

Soğuk günlerin sıcak ilacı Adaçayı

Soya gibisi yok

Soya ve sedef hastalığı

Stres için faydalı besinler

Şeftalinin faydaları ve yaz ishali

Şeker hastalığına KUDRET NARI

Şifa kaynağı Bakla

Şifa kaynağı Nar

Uykusuzluğa karşı harika formüller

Ülser ve gastritin ilacı Kudret Narı


1 2 3 4 5 6 7 8 9

 
Yazı boyutunu büyütmek için      Yazıcı için

Şifa kaynağı Nar

Antioksidanlar yönünden son derece zengin olan nar, bu özelliği ile vücudumuzu kansere karşı bir kalkan gibi korur.

Kıymeti yeni yeni anlaşılmaya başlayan gıda maddelerinden biri NAR... Kabuğundan çekirdeğine, tanesinden şurubuna kadar her yönüyle bir şifa kaynağı olan narın en bol bulunduğu mevsimi yaşıyoruz. Halk kültürümüzde, manilere ve muammalara konu olan nar, nedense birkaç sene öncesine kadar mutfağımızda ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarımızda hak ettiği yeri alamamıştı.

Oysa, antioksidanlar yönünden son derece zengin olan nar, bu özelliği ile vücudumuzu kansere karşı bir kalkan gibi korumaktadır. Özellikle cilt ve prostat kanserine karşı son derece etkili olduğu belirtilmektedir. Ayrıca kalp-damar sağlığımız ve sindirim sistemimiz için de son derece yararlıdır. Şekeri ve kolestrolü dengelemekte, tansiyonu düşürmektedir.


10 bardak yeşil çaya bedel
Bol miktarda potasyum ve C vitamini içeren nar suyundaki antioksidan miktarının, yeşil çay, kızılcık ve portakal gibi meyvelere göre kat kat fazla olduğu belirtiliyor. Mesela; 1 bardak nar suyu, 10 bardak yeşil çaya, 4 bardak kızılcık suyuna ve 3 bardak portakal suyuna eşit miktarda antioksidan içermektedir.

Vücudu, özellikle de kalbi güçlendiren nar, mide ve bağırsak bozukluklarında büyük yarar sağlıyor. İdrar söktürücü ve kan yapıcı özelliği de bulunan nar, vücudu zayıf olanlara da direnç veriyor. Kabukları kaynatılarak içildiğinde bağırsak kurtlarını düşürüyor, ishali kesiyor. Ayrıca bir çay bardağı suya 2 kaşık nar ekşisi koyup içildiğinde mide ağrılarına ve bağırsak bozukluklarına çok iyi geliyor.


Potasyum deposu
Narın besin değerine gelince:
Yağ ve proteinin hemen hemen hiç bulunmadığı nar, tam bir potasyum deposudur. 100 gram narda, 250-300 mg. potasyum bulunmaktadır. Aynı miktarda narın kalori değeri ise 63 mg’dır. Ayrıca; 0.5 gr. protein, 8 mg. fosfor, 3 mg. kalsiyum, 0.3 mg. demir, 3 mg. sodyum, az miktarda A vitamini, 0.03 mg. B1 vitamini, 0.03 mg. B2 vitamini, 0.3 mg. B3 vitamini ve 4 mg. C vitamini bulunmaktadır.


Birçok derdin devası
Tam bir şifa kaynağı olan narla hazırlayabileceğiniz bazı formüller:

Bağırsak tenyası ve ishal:
Nar meyvesinin kabukları, kaynatılıp balla tatlandırılarak sabah aç karnına içilirse, ihtiva ettiği pelletlerinler parazitleri öldürür, ishali keser.

Kusma ve mide bulantısı:
Ekşi nar veya ekşi nar pekmezi yenmelidir.

Ağız yarası:
Ekşi nar suyu balla tatlandırılarak gargara yapılır.

Mide iltihabı:
Her gün düzenli olarak ekşi nar pekmezi balla tatlandırılarak aç karnına yenir.

Hazım için:
Yemeklerden sonra nar yenir veya nar suyu içilir.

Kalp çarpıntısı:
Nar suyu içmek kalp çarpıntısını giderir.

Yara ve iltihaplar:
Nar pekmezi yaralara ve iltihaplara sürülür.


‘Bereket sembolü’ meyve
Eski zamanlardan beri bereketin ve bolluğun sembolü olarak kabul edilen narın anavatanının Kuzey Afrika, Batı Asya ve Akdeniz ülkeleri olduğu tahmin edilmektedir. Bugün Amerika’dan Japonya’ya Afrika’dan Kafkaslar’a kadar her tarafta yetiştirilmektedir. Tarihi kaynaklarda, Fenikeliler ve Mısırlılar tarafından büyülü ve kutsal olarak kabul edilen narın ayinlerde kullanıldığı yazılmaktadır.

Osmanlı dönemine ait “Tababet” kitaplarında ise nar, endişe ve huzursuzluğun en önemli ilaçlarından biri olarak yer almaktadır. Ve yine o dönemlerde, ziyafet sofralarının sonunda, hazmı kolaylaştırsın diye nar suyu ikram edildiği yazılmaktadır.


Kalp ve damar sağlığının hizmetinde
Kalbinizin sağlığını korumayı elbette istersiniz. Bizim size tavsiyemiz; her gün bir bardak taze sıkılmış nar suyu içmeniz. Çünkü narın en önemli özelliği damarlarda biriken yağ parçacıklarını eritip yok etmesidir.


Salataların vazgeçilmez çeşnisi NAR EKŞİSİ
Nar ekşisini, sebze salatalarının üzerine sos olarak döktüğünüzde, hoş ve vazgeçemeyeceğiniz bir lezzet elde edeceksiniz. Marketlerden hazırını alabileceğiniz gibi, nar ekşisini kendiniz de hazırlayabilirsiniz.
Olgunlaşan narları iyice ayıklandıktan sonra taneleri ince bir torba içine doldurulup iyice ezin. Çıkan suyu, bir kazan veya tencerede, koyulaşana ve rengi siyahlaşana kadar iyice kaynatın. Porselen bir tabağa damlattığınızda su gibi yayılmadan kalıyorsa olmuş demektir. İsteyen pişirmeden önce içine bir miktar şeker ve biraz limon suyu da katabilir. (28 Ekim 2007)
 

Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.