Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:


Bütün Yazıları


Sağlıklı yaşamak için

Sarımsağın faydası saymakla bitmez

Sebzeleri karıştır kanserden korun

Sıkı giyinmek ve prostatın ilacı

Sınav stresi ve renk körlüğü

Sırt ağrısı için altın öğütler

Sindirim ve solunum sisteminin dostu

Soğanın faydaları

Soğuk algınlığına karşı 'bitki kalkanı'

Soğuk günlerin sıcak dostu SALEP

Soğuk günlerin sıcak ilacı Adaçayı

Soya gibisi yok

Soya ve sedef hastalığı

Stres için faydalı besinler

Şeftalinin faydaları ve yaz ishali

Şeker hastalığına KUDRET NARI

Şifa kaynağı Bakla

Şifa kaynağı Nar

Uykusuzluğa karşı harika formüller

Ülser ve gastritin ilacı Kudret Narı


1 2 3 4 5 6 7 8 9

 
Yazı boyutunu büyütmek için      Yazıcı için

Soğuk günlerin sıcak dostu SALEP

Kışın soğuk günlerinde zevkle içtiğimiz salep, sadece içimizi ısıtan bir içecek değil aynı zamanda tam bir mide dostudur. Tarçınla birlikte tüketildiği zaman ise üst solunum yolları rahatsızlıklarına ve bronşite iyi gelmekte, öksürüğü yumuşatıp, balgam söktürmektedir. Salep ayrıca göğsü yumuşatır. Kabızlığı giderir, çocuklarda ise ishal kesici özelliği vardır. Basur memelerinde faydalıdır. Zihni çalışma gücünü artırır. Kalbi kuvvetlendirir. Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur. Vücudun ısınmasını sağlar.

Salep, içecek olarak kullanılmasının yanı sıra bileşiminde bulunan nişasta ve diğer kıvam artırıcılar dolayısıyla dondurma yapımında da kullanılmaktadır.

Bol bol tüketilmeli
Salebin, az bulunduğu için aktarlardaki fiyatının 120 YTL’ye kadar çıktığını belirten Tarla Bitkileri Uzmanı Prof. Dr. Menşure Özgüven de, “Salep nefis bir içecek olmasının yanı sıra çok sayıda yararı olan bir bitkidir. Bu sebeple içinde bulunduğumuz aylarda bolca salep tüketilmelidir” dedi. Salebin halk arasında yapışkan olarak bilinen müsilaj özelliğinin, sağlık açısından çok sayıda faydası olduğunu ifade eden Prof. Dr. Özgüven, bu harika içeceğin faydaları konusunda şunları söyledi: “Salebin müsilaj özelliği dokular üzerine yumuşatıcı etki yapar. Bir nevi dokunun üzerine katman oluşturup onu koruyor ve rahatlık veriyor. Özellikle mide rahatsızlıklarında etkili olan salep, hazmı kolaylaştırarak mideyi rahatlatıyor. Bunun yanı sıra tarçınla tüketiminde ise özellikle üst solunum yollarında etkili oluyor. Öksürük ve bronşiti tedavi ediyor.”

Nesli tükeniyor
Bilinçsiz toplamanın salep neslini tehlikeye soktuğunu söyleyen Prof. Dr. Menşure Özgüven, salep elde edilen orkidelerde birkaç yumru bulunduğunu belirterek “Çok toplayınca, yumruları, yani üreme organları ortadan kalkıyor, nesli tüketiyor. Bir bitkinin altında 2-3 tane yumru vardır, bunlardan biri alınırsa bitki önümüzdeki yıl da çoğalır ancak, hepsi alındığı takdirde o bitki bir daha ürün vermez” dedi.

Öksürüğe karşı
4 bardak süte, 10 gram saleple yarım veya bir çay bardağı toz şeker konur. Koyulaşıncaya kadar kaynatılır. Günde 2 kere, birer su bardağı içilir. İçerken, üzerine tarçın ve zencefil serpilirse hem faydası artar, hem de lezzeti daha bir güzel olur.


ELMA gençleştiriyor
Yapısındaki organik asitler, soda ve fosfor ile beyin, karaciğer ve mideye yararlı olan elma, antioksidan özelliği sebebiyle de cilt yaşlanmasını geciktiriyor. Her gün kabuğu ile yenilecek bir elmanın, insan vücudundaki birçok hastalığa iyi geldiğini belirten uzmanlar, “Bünyesinde, yüzde 85 su, yüzde 12 şeker, organik asitler, soda ve fosforun yanı sıra A, B1, B2, B5, C, E ve PP vitaminleri bulunan elma kas ve sinir sistemi için de gereklidir. Bedeni ve zihni yorgunluklarda yatıştırıcı etkiye sahiptir. Yatmadan önce yenildiği takdirde rahat bir uyku sağlar” diyor.

Saymakla bitmiyor
Böbrekleri çalıştıran elmanın idrar söktürücü özelliği ile vücuttaki ürik asidin dışarı atımını hızlandırdığını da belirten uzmanlara göre elmanın faydaları saymakla bitmiyor: “Taze elma suyu ile silinen kırışık ve pörsük deri, canlılık ve tazelik kazanır. Pişmiş elmanın kabızlığa etkili olduğu bilinen bir gerçektir. Elma kürüyle de gut, böbrek, mesane hastalıklarıyla hemoroite karşı son derece iyi sonuçlar alınmıştır. Taze rendelenmiş bir adet elmanın yemekten önce tüketilmesi, sindirim yetersizliğine son derece iyi gelmektedir. Günde 3 adet elma tüketmek 2 ayda kolesterolün yüzde 10 oranında düşmesine yardımcı olur, iyi kolesterol oranını da 4 kat artırır.” (20 Ocak 2008)
 

Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.