Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:


Bütün Yazıları


Sağlıklı yaşamak için

Sarımsağın faydası saymakla bitmez

Sebzeleri karıştır kanserden korun

Sıkı giyinmek ve prostatın ilacı

Sınav stresi ve renk körlüğü

Sırt ağrısı için altın öğütler

Sindirim ve solunum sisteminin dostu

Soğanın faydaları

Soğuk algınlığına karşı 'bitki kalkanı'

Soğuk günlerin sıcak dostu SALEP

Soğuk günlerin sıcak ilacı Adaçayı

Soya gibisi yok

Soya ve sedef hastalığı

Stres için faydalı besinler

Şeftalinin faydaları ve yaz ishali

Şeker hastalığına KUDRET NARI

Şifa kaynağı Bakla

Şifa kaynağı Nar

Uykusuzluğa karşı harika formüller

Ülser ve gastritin ilacı Kudret Narı


1 2 3 4 5 6 7 8 9

 
Yazı boyutunu büyütmek için      Yazıcı için

Soğuk algınlığına karşı 'bitki kalkanı'

Soğuk algınlığına karşı ‘bitki kalkanı’
Soğuk kış günleri kapımızı çaldı... Soğuklarla birlikte de; solunum yolu enfeksiyonları, soğuk algınlığı ve grip salgınları da ortalıkta kol gezmeye başladı... Bu salgınlardan korunmanın en önemli yolu ise hastalıklara karşı vücudumuzun direncini mümkün olduğu kadar artırmaktır.

Bunun için hangi besin maddelerinin ve hangi bitkilerin vücut direncini artırdığını bilmek ve buna uygun bir beslenme programı uygulamak gerekir... Bu sebeple, bugün köşemizde; salgınlara karşı vücudun bağışıklık sistemini güçlendiren gıdalardan ve soğuk algınlığı, grip gibi rahatsızlıkların tedavisine yardımcı olan şifalı bitkilerden söz etmek istiyoruz.


İşte vücut direncini artıran şifa kaynaklarından bazıları:

Narenciye:
Bol miktarda C vitamini içeren portakal, limon ve greyfurt, kış aylarında bol bol tüketilmelidir. Yemeklere, salatalara bol bol limon sıkılmalı, hatta su ile karıştırılarak içilmelidir.


Okaliptus:
Solunum yolları için antiseptiktir. Bir bardak sıcak suya 3-4 yaprak ufalanarak konur. 20 dakika süzülür, günde 2-4 bardak içilir.


Kekik:
Solunum yollarını sterilize etmek için alınmalıdır. 1 çay bardağı sıcak suya 1 çay kaşığı konur, 10 dakika sonra süzülür ve günde 1-3 bardak yemekler üzerine içilir.


Adaçayı:
Mükemmel bir dezenfektan ve mikrop kırıcı olan adaçayını hergün birkaç bardak içmek çok faydalıdır. Bir bardak sıcak suya 3-5 yaprak konur. 5-10 dakika sonra süzülerek içilir.


Salep:
Öksürüğü keser, balgam söktürür.


Sarımsak:
Salgın hastalıklarda koruyucudur.


Karanfil:
Salgın hastalıklar sırasında koruyucudur. Komposto ve çorbalara 1-2 diş atılır. Salgın hastalıklarda içme suları içine1-2 diş karanfil veya bir damla esansı katılır.


Nane:
İçerdiği mentol, midenin normalleşmesine neden olur. Vücuda giren grip mikrobuna karşı savaştığı gibi, ileri yaşlarda ülsere yakalanma riskini de azaltır. Nane çayı, baş ağrısı, grip, stres gibi hastalıkların yanı sıra mide yanmasına da bire birdir.


Zencefil:
Salgın hastalıklarda direnci artırır. Toz halde yiyecekler üzerine veya içerisine konur. Hamur işlerinde una karıştırılır. Çay olarak içilebilir.


Anason:
Günde 5 gram kadar alınır, uzun süre ve yüksek dozda kullanılmamalıdır.


Biberiye:
Yaprakları ve çiçekleri bir bardak sıcak suda bekletilip içilir. Esansı ise masaj yapmak için kullanılır.


Defne:
Grip ve ateş nöbetlerinde birebirdir. Et yemekleri yapılırken, sos hazırlamada ve sebze çorbalarında kullanılır.


Ihlamur:
Solunum yollarında mikropları temizler. Bir bardak sıcak suya 1 tatlı kaşığı ıhlamur konur ve 10-15 dakika sonra süzülür ve içine bal katarak içilir.


Kereviz:
Solunum yollarını temizler.


Keçiboynuzu:
Solunum yolları hastalıklarında bronşları yumuşatır. Bir su bardağı suya bir tatlı kaşığı konur. 5 dakika kaynatıldıktan sonra ılık halde dıştan yüze sürülür. İçmek için de üzerine tarçın eklenir. Gerekirse biraz da bal eklenerek, günde 2-4 bardak içilir.


Maydanoz:
Salgın hastalıklara karşı korur. Bol bol çiğ olarak tüketilmesi gerekir.


Tarçın:
Bal ya da limon suyuyla birlikte alındığında boğazdaki yanmaları keser.


Canlandırıcı cilt maskeleri


Cildinizin canlı ve pırıl pırıl görünmesini istiyorsanız, aşağıda vereceğimiz canlandırıcı maskelerden yararlanabilirsiniz. Çünkü bu maskeler yüzünüzün su, nem, krem gibi ihtiyaçlarını karşılayıp, cildinizin ışıldamasını sağlayacaktır.

* Bir çorba kaşığı kil ile 1 olgun domatesi karıştırarak krem kıvamına getirin ve yüzünüze sürün. 20 dakika bekledikten sonra ılık suyla yıkayın.

* Bir çorba kaşığı süzme yoğurdu, 1 çorba kaşığı kil ile birlikte iyice karıştırın, sonra yüzünüze sürün. Yarım saat kadar bekleyip yüzünüzü yıkayın.

* Bir yumurtanın akı, bir küçük boy salatalık ve bir tatlı kaşığı taze kremayı bulamaç haline getirin. Bu karışımı yüzünüze sürün. Yarım saat kadar bekleyip ılık maden suyuyla temizleyin. Cildiniz, gerginleşip canlanacaktır

* Bir elmayı rendeleyin, az miktarda süt ile pişirin. Ilık olarak göz çevresi hariç yüzünüze sürün. Kuruyunca ılık su ile yıkayın. Daha sonra gül suyu sürün.


1 kilo ceviz tam 4 kilo bifteğe eşit

Enerji deposu olarak kabul edilen cevizin bir kilogramı, 4 kilogram biftek, 10 kilogram tavuk ya da 14 kilogram patatesin sağladığı enerjiyi tek başına veriyor. Ceviz, kalp sağlığı açısından da büyük önem taşımaktadır.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen, diğer besinlere göre oldukça zengin yağ ve protein içeren cevizin faydaları konusunda şunları söylüyor:

‘’Ceviz, kilogram başına yaklaşık 7 bin kalori enerji verir. Bu da, 3 kilogram ekmeğin, 4 kilogram bifteğin, 10 kilogram tavuk etinin ya da 14 kilogram patatesin sağladığı enerjiye eşittir. Günlük 3 bin kalorilik bir enerjiye ihtiyaç duyan bir insan 400 gram ceviz içi ile günlük kalori ihtiyacının tamamını karşılayabilir. Bu sebeple ceviz tüketimi, soğuk geçen kış aylarında vücudun direncini artırmasında oldukça önem taşır.”

Prof. Dr. Şen, ceviz yağının doymamış yağ asitlerinden meydana geldiğini belirterek, bu sebeple cevizin kolesterol ve damar sertliğinin önlenmesinde de önemli rol oynadığını söyledi. Kalp sağlığı açısından da büyük önem taşıyan ceviz, yüksek oranda E vitamini içerir. (02 Aralık 2007)
 

Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.