Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:


Bütün Yazıları


Kızamık hakkında gerçekler

Kızamıkçık deyip geçmeyin

Kolik

Konuşma gelişimi

Konuşmaya destek

Korku ile baş edebilme

Kulak tüpü hakkında

Kusma her zaman problem midir?

Kuş gribi nedir

Lösemi nedir, tedavisi nasıl olur

Obezite nedir

Okuma alışkanlığı kazandırma

Okuma alışkanlığı ve kitap seçimi

Orta kulak iltihabı

Orta kulakta iltihap ve sıvı birikimi

Otizm nedir

Oyun ve oyuncak seçimi

Parmak emme ve emzik

Reklamlar ve dizi filmler

Rotavirüs nedir


1 2 3 4 5 6 7 8

 
Yazı boyutunu büyütmek için      Yazıcı için

Sünnet hakkında her şey

Ne zaman yapılmalı
Tıbbi bir zorunluluk varsa sünnet her yaşta yapılabilir. Bilimsel olarak, kalıcı psikolojik etkilerin olmaması için sünnetin iki yaşın altında ve 6 yaşın üzerinde yapılması gerektiği hemen hemen tüm otoritelerce kabul edilen bir görüştür. Sünnet, son zamanlarda genel anestezi altında ameliyathane şartlarında yapılmaya başlandığı için yaşın çok da fazla bir önemi kalmamıştır.

Bugünkü bilgilerimizle sünnet şu yaşta sakıncalıdır ya da sünnet mutlaka şu yaşta yapılmalıdır gibi kesin bir sınırlama koymak mümkün değil. Yeni doğan bebeklerde lokal anestezi ile sünnet yapılabilir. 5 yaş ve altındaki çocuklarda genel anestezi tercih edilmelidir. 6 yaş ve üstündeki çocuklara işlem anlatılarak tercih çocuğa bırakılmalı ve lokal ya da genel anestezi ile yapılmalıdır. Sünnet mümkünse 10-12 yaş ve sonrasına bırakılmamalıdır.


Kim yapmalı
Sünnet küçük de olsa cerrahi bir girişimdir ve cerrah tarafından yapılmalıdır. Ancak ülkemizde sünnet olması gereken çocuk sayısının fazlalığına karşı bu hizmeti sağlayacak uzman hekim sayısının yetersizliğinin de etkisi ile sünnetlerin önemli bir kısmı hiçbir sağlık eğitimi olmayan kişiler tarafından yapılıyor. Bu da sünnet hatalarının artmasına yol açmaktadır. Sünnet en iyi biçimde çocuk cerrahisi, çocuk ürolojisi uzmanlarınca yapılabilir.


Nasıl yapılmalı
Sünnet çoğunlukla cerrahi prensiplere uyularak steril ortamlarda sakinleştirici ve lokal anestezi ya da genel anestezi altında yapılmalıdır. Cerrahi yöntem ile sünnet yapıldıktan sonra, sünnet derisi çok ince ve kendiliğinden eriyebilen özel cerrahi malzemeler ile dikilir.


Sünnet öncesi neler yapılmalı
Sünnet öncesi çocuğu psikolojik olarak olaya çok iyi hazırlamalı ve kesinlikle aldatmamalıdır. Size ve hekime olan güveni zedelememelidir. Sünnet ile sadece fazla derinin alınacağını, bu işlemden hiçbir zarar görmeyeceği açıklanmalıdır. Sünnet öncesi mutlaka bir hekim tarafından muayene edilmelidir. Bu muayenede herhangi bir ek problem olup olmadığına bakılır. Ayrıca kan tahlilleri alınarak sünnete engel herhangi bir durum olup olmadığı araştırılır.


Sünnet günü hastanede neler yapılır
Çocuğunuz en az 4 saat aç olacak tarzda (su dahil hiçbir şey yemeyip içmeyerek) hastaneye getirilir. Çocuğunuza ameliyathaneye alınmadan 20-30 dakika önce genellikle meyve suyu içerisinde sakinleştirici bir ilaç verilir. Bu ilaç alındıktan sonra çocuğunuz sakinleşir ve uykuya meyilli olur. Daha sonra ameliyathaneye alınır, sünnet işlemi yapılır. (19 Ekim 2006)


Sünnet sonrası hastanede ne kadar kalınır
Genellikle 1-2 saat kanama kontrolü amacıyla bekletilir ve daha sonra eve gitmesine izin verilir. Sünnet sonrasında 6-8 saat ağrı yönünden problem yaşanmaz. Daha sonra kullanılan ağrı kesici ilaçlar olabilecek ağrıyı giderirler. Sünneti yapan hekimin tercihine göre ilk bir hafta içinde kontrol amacıyla çocuk çağrılabilir.


Anestezi verilmesinin tehlikesi var mı?
Pek çok anne baba sünneti genel anestezi ile yapmaya soğuk bakıyor. Ameliyat sırasında anesteziden kaynaklanan ciddi problemlerin olabileceği kanaati yaygındır. Bugün artık yalnızca yeni doğan bebeklerin değil, anne karnındaki bebeklerin bile ağrı duyduğu tıbben biliniyor. Bu yüzden çocuğun ağrı çekmemesi için anestezi verilmesinin çok önemli olduğunu biliyoruz. Kullanılan çeşitli anestezi ilaçlarının güvenliği ile ilgili çeşitli rahatlatıcı çalışmalar mevcuttur. En güzeli de bu konuda anestezi verecek olan doktorunuzdan müdahale öncesinde yeterli bilgi almanızdır.


Lazerli sünnet uygun mu?
Halk arasında lazerle veya yakarak sünnet olarak bilinen yönteme tamamen karşı çıkıyoruz. Sünnet derisinin kesilmesi yerine yakarak alınması söz konusu olan bu durum son derece tehlikeli ve riskli.. Çünkü komşu dokuların yanmasına neden olunabildiği gibi uzun dönemde bazı ciddi hastalıkların da ortaya çıkmasına neden olabilir .


Sünnet sırasında en sık karşılaşılan istenmeyen sonuçlar nelerdir?

1- Kanama:
Özellikle çocukta kanın durmaması ya da pıhtılaşma ile ilgili bir hastalık varsa ( hemofili gibi ) ciddi sorunlara yol açabiliyor.

2- Enfeksiyon:
Sterilizasyona dikkat edilmeden yapılan sünnetten sonra enfeksiyon riski artıyor. Özellikle toplu yapılan sünnetler enfeksiyon kapma riskini artırıyor.

3- Fazla ya da eksik kesilmesi:
Sünnet derisi kesilirken başka kısımların kesilmesi de ciddi sorunlar oluşturabiliyor. Daha sonrasında ikinci defa müdahale etmek zorunda kalınabiliyor.


Sünnet için özel müdahale gerektiren durumlar nelerdir?

1- Fimozis denilen sünnet derisi yapışıklığı olan çocuklar:

Önerilere rağmen yapışıklık gerilemiyorsa yaşına bakılmaksızın erken sünnet yapılması uygundur.

2- Yarım sünnetli denilen çocuklar:

Ancak uzman ve deneyimli kişilerce genellikle 1 yaşından sonra özel yaklaşımla sünnet edilmelidir.

3- Sünnet derisi enfeksiyonu geçiren çocuklar:

Tekrarlama riski çok fazla olduğundan dolayı enfeksiyon atlatıldıktan sonra en kısa zamanda sünnet yapılmalıdır. (26 Ekim 2006)
 

Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.