Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:


Bütün Yazıları


Kızamık hakkında gerçekler

Kızamıkçık deyip geçmeyin

Kolik

Konuşma gelişimi

Konuşmaya destek

Korku ile baş edebilme

Kulak tüpü hakkında

Kusma her zaman problem midir?

Kuş gribi nedir

Lösemi nedir, tedavisi nasıl olur

Obezite nedir

Okuma alışkanlığı kazandırma

Okuma alışkanlığı ve kitap seçimi

Orta kulak iltihabı

Orta kulakta iltihap ve sıvı birikimi

Otizm nedir

Oyun ve oyuncak seçimi

Parmak emme ve emzik

Reklamlar ve dizi filmler

Rotavirüs nedir


1 2 3 4 5 6 7 8

 
Yazı boyutunu büyütmek için      Yazıcı için

Oyun ve oyuncak seçimi

Oyun ve oyuncaklar, çocuğun kendi kararlarını kendisinin verebilmesi, hayal gücünü daha iyi kullanabilmesi ve belirli alanlarda beceriler kazanabilmesi açısından önemli bir yere sahiptir. Oyun malzemeleri, eğlendirerek boyut, şekil ve renk gibi kavramları öğretir. Arkadaşlarıyla beraber oynayan çocuklar, paylaşma, bekleme, sabırlı olma, iş birliği yapma gibi sosyal hayatında ona lazım olacak yetenekleri kazanır.

Çocuk kırarak, parçalayarak, koparıp, tamamlayarak içerisinde olan merak duygusunu giderir. Araştırma, inceleme özelliğini kazanır. Oyuncak seçerken, pahalı oyuncaklar yerine çocuğun gelişimsel özelliklerine uygun, onu uyaran ve becerisini artıracak özellikte olanları tercih etmelidir. Seçilecek oyuncak çocuğun ilgisine, becerisine ve içinde bulunduğu yaşa uygun olmalıdır. Çocuğun merak ve ilgisini çekebilmelidir.


İlk 6 aylık
Doğumdan sonraki ilk aylarda bebekler ses, ışık gibi ani değişikliklerden hoşlanırlar. Bu sebeple bu dönemde daha çok yataklarına asılacak, kenarlarına konacak hareketli, sesli, renkli oyuncaklar tercih edilmelidir. Müzik kutuları, dönence gibi oyuncaklar tercih edilebilir.


6-7 aylık
Çocuk artık oturmaya başlar, mekânı da genişler. Bu dönemde çocuğa elinin içine sığabilecek büyüklükte esnek oyuncaklar verilebilir. Özellikle ses çıkaran çıngıraklar onlar için çok ilgi çekicidir.


8-12 aylık
Bu dönemde emeklemeye ve belki yürümeye başlayan çocuklar, dökmekten ve doldurmaktan hoşlanırlar. Uygun büyüklükte arabalar, bebekler, hayvanlar ilgilerini çekebilir.


15-18 aylık
Artık yürüme ve odalar arsında mekik dokuma vakti gelen çocuk, bu dönemde itilen, çekilen, aynı zamanda ses çıkaran oyuncakları sever.


18 -24 aylık
Bu dönemde çocuk artık kendini araştırmacı gibi görür. Farklı boyutlardaki bloklar, kutular ve şekillerden bir şeyler yapmak çok hoşlarına gider. Uygun büyüklükte legolarla oynamak eğlendirici ve uyarıcı olabilir.
(02 Mart 2006)


2-3 yaş
Çocuk artık sosyal hayatı görür ve bunları hayal eder. Anne-baba olurlar, çocuklarını beslerler. Bu sebeple bu dönemde çocuklara hayatı dramatize edebilecekleri bebek, hayvan, mini oda takımları, tamir aletleri gibi oyuncakların alınmasına fayda vardır. Çocuk günlük hayatta gördüklerini ve isteklerini bu şekilde ifade edebilir.


3-4 yaş
Motor gelişimleri artan çocuklar bu dönemde hareketten, zıplamaktan çok hoşlanmaya başlar. Bu dönemde üç tekerlekli bisikletler, sallanan atlar, yük arabaları, büyük küpler ve bloklar alınmalıdır.


4-6 yaş
Çocuklar özellikle açık havada oynamaktan ve masa başı oyunlarından hoşlanırlar. Bu dönemde boyama, yapıştırma, kağıtlardan şekiller yapma, parçaları birleştirme gibi oyunların oynanması için ortamlar hazırlanabilir. Bunların faaliyet olarak yapılabilmesi için gerekli materyaller temin edilebilir. Uygun sayılarda yap bozlar ve legolar tercih edilebilir.


6 yaş sonrası (okul çağı)
Bu dönemde futbol, basketbol, bisiklet gibi grup oyunları ve bunlar oynanırken kullanılacak materyaller önem kazanır. Spor etkinlikleri ilgilerini çeker. (09 Mart 2006)
 

Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.