Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:


Bütün Yazıları


Kızamık hakkında gerçekler

Kızamıkçık deyip geçmeyin

Kolik

Konuşma gelişimi

Konuşmaya destek

Korku ile baş edebilme

Kulak tüpü hakkında

Kusma her zaman problem midir?

Kuş gribi nedir

Lösemi nedir, tedavisi nasıl olur

Obezite nedir

Okuma alışkanlığı kazandırma

Okuma alışkanlığı ve kitap seçimi

Orta kulak iltihabı

Orta kulakta iltihap ve sıvı birikimi

Otizm nedir

Oyun ve oyuncak seçimi

Parmak emme ve emzik

Reklamlar ve dizi filmler

Rotavirüs nedir


1 2 3 4 5 6 7 8

 
Yazı boyutunu büyütmek için      Yazıcı için

Okuma alışkanlığı ve kitap seçimi

Geçen hafta bir nebze bahsettiğimiz gibi, çocuklara kitabı sevdirmenin bir başka yolu da kendi kitaplarını seçme fırsatı vermektir. Çocuğunuzla kitap seçmek konusunda sohbet ettikten sonra kitapçıya gidebilir ve onun tercihlerine uygun alışveriş yapabilirsiniz. Önce siz kendinize bir kitap seçer, daha sonra da “hadi şimdi de senin bölümüne gidelim” diyebilirsiniz. Tüm kitapların arasından olmasa da sizin üç ya da dörde indirdiğiniz seçenekler arasından tercih yapabilir.

Kimi zaman da bütünün arasından seçmesine izin vermek ve tercih ettiği kitabı, daha büyük çocuklara yönelik olsa dahi, almasına fırsat vermek gerekir. Bu, çocuğunuza yaşatabileceğiniz iyi bir karar verme deneyimi de olacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken, çocuğa standart çocuk kitapları almaktır. Oyuncak kitaplar çocuğa kitap olarak değil, oyuncak olarak tanıtılmalıdır.

Aksi halde çocuklar, diğer kitaplardan da aynı meziyetleri bekleyebilir ve kitaptan, kitap okumaktan uzaklaşabilirler. Mutlaka resimli ve renkli olmasına dikkat edeceğiniz kitapların, parlak kağıda basılmamış olması gerekir.

Kitaplar çocukların problem durumlarıyla baş etmek ve onları desteklemek için de iyi birer araçtırlar. Yıkanmak istemeyen ya da saçını kestirmekten korkan bir çocuk için, bu ve benzerlerini konu alan kitaplar rahatlatıcı olabilirler.

Çocuklar bazen bir hikâyeyi çok sever ve sürekli onu okumanızı isterler. Bu durum, hikâyenin gidişatının ve sonunun nasıl olduğunu bilmenin verdiği güven ve zevkten kaynaklanır. Ayrıca aynı hikâyenin tekrar tekrar okunması, çocuğunuzun hafızası için iyi bir alıştırma olacaktır. Elbette sürprizli, yeni hikâyelere de ihtiyaçları var.

Ancak arzu ettikleri kitabı tekrar tekrar okumak sizi rahatsız etmesin. Eğer okumak çocuk için bir zevk haline gelebilirse, doğumundan itibaren keşfetmeye başladığı hayatının demirbaşlarından biri olursa, okuma alışkanlığının gelişmemesi için hiçbir sebep yoktur. (15 Mart 2008)

 

Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.