Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:


Bütün Yazıları


Kızamık hakkında gerçekler

Kızamıkçık deyip geçmeyin

Kolik

Konuşma gelişimi

Konuşmaya destek

Korku ile baş edebilme

Kulak tüpü hakkında

Kusma her zaman problem midir?

Kuş gribi nedir

Lösemi nedir, tedavisi nasıl olur

Obezite nedir

Okuma alışkanlığı kazandırma

Okuma alışkanlığı ve kitap seçimi

Orta kulak iltihabı

Orta kulakta iltihap ve sıvı birikimi

Otizm nedir

Oyun ve oyuncak seçimi

Parmak emme ve emzik

Reklamlar ve dizi filmler

Rotavirüs nedir


1 2 3 4 5 6 7 8

 
Yazı boyutunu büyütmek için      Yazıcı için

Okuma alışkanlığı kazandırma

Çocuklara neden okuma alışkanlığı kazandırmak gerektiğinden bahsetmeye gerek bile yok sanırım. Aslında bu duruma alışkanlıktan ziyade zevk demek gerekiyor. Okumak bir zorunluluk, dayatma ya da yapılması gereken bir görev olmamalıdır. Çocuğa okumayı ve kitabı doğru tanıtabilirsek, okumayla ilgili olumlu izlenimler ve yaşantılar kazandırabilirsek, elbette okuma alışkanlığı da gelişecektir.

Öncelikle okuma alışkanlığı konusunda önemli bir detayın bilinmesinde fayda vardır diye düşünüyorum. Okuma alışkanlığı kazanmanın temelleri, ilköğretimde, okumayı öğrenmeyle birlikte değil; doğumdan hemen sonra atılmaya başlamalıdır. Bebekler 4. aydan itibaren banyo kitaplarıyla karşılaşmalıdırlar. Onlara her gün, kısacık da olsa, bir şeyler okumanız; hem bebeğinizle aranızdaki bağı güçlendirecek, hem de okuma sevgisi için önemli bir temel oluşturacaktır.

Çocukların mutlaka kendilerine ait minik de olsa kitaplıkları olmalıdır. Evdeki yetişkin kitaplığından da mahrum edilmemeli, kitaplara dokunmak ve onları incelemek yasaklı olmamalıdır. Bu tür yasaklar, çocuğu genel olarak kitaptan uzaklaştırabilir. Çocuklara kitapların değerli oldukları ve korunmaları gerektiği anlatılabilir, gösterilebilir. Yırtmak, buruşturmak vb. çok eğlenceli eylemler için, boş kâğıtlar veya okunmuş gazeteler kullanılabilir.

Ebeveynlerini okurken görmek, çocukları okumaya özendirecek en önemli noktalardan biridir. Mümkünse, gün içinde okuma saatleriniz olabilir, hatta belli bir okuma yeriniz de olursa, çocuk da bunu gereken bir rutin olarak algılayacaktır. Bir süre sonra o da eline okunacak bir şeyler alarak sayfalarını çevirmeye, okuyormuş gibi yapmaya başlayacaktır.

Yatmadan önce okuyacağınız bir masal ya da sevdiği bir hikâye, hem uykuya geçişi kolaylaştıracak hem de okuma alışkanlığının kazanılmasını destekleyecektir. (08 Mart 2008)

 

Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.