Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:


Bütün Yazıları


Kızamık hakkında gerçekler

Kızamıkçık deyip geçmeyin

Kolik

Konuşma gelişimi

Konuşmaya destek

Korku ile baş edebilme

Kulak tüpü hakkında

Kusma her zaman problem midir?

Kuş gribi nedir

Lösemi nedir, tedavisi nasıl olur

Obezite nedir

Okuma alışkanlığı kazandırma

Okuma alışkanlığı ve kitap seçimi

Orta kulak iltihabı

Orta kulakta iltihap ve sıvı birikimi

Otizm nedir

Oyun ve oyuncak seçimi

Parmak emme ve emzik

Reklamlar ve dizi filmler

Rotavirüs nedir


1 2 3 4 5 6 7 8

 
Yazı boyutunu büyütmek için      Yazıcı için

Lösemi nedir, tedavisi nasıl olur

Lösemi halk arasında kan kanseri diye bilinen hastalıktır. Bu hastalıkta çoğunlukla kemik iliğinden kaynaklanan bir tek hücrenin kanserleşmesi, daha sonra bu hücrenin hızla bölünerek çoğalıp, önce kemik iliğini, daha sonra tüm organları istila etmesi durumu söz konusudur. Eğer tedavi edilmezse olay kısa sürede hastanın kaybı ile sonuçlanır.

Çocuklarda en sık görülen kanser türü lösemidir. Lösemi en sık 2-5 yaşları arasında görülür. Bu dönem, çocuklarda lenf dokusunun en aktif olduğu dönemdir.

Tüm kanserler gibi löseminin de genetik zeminli bir hastalık olduğunu, yani vücudumuzdaki kanser önleyici genlerdeki bazı bozukluklar sonucu ortaya çıktığını biliyoruz. Bu bozulmayı kolaylaştıran çeşitli faktörler vardır. Bunlar arasında radyasyon, bazı virüs enfeksiyonları, kimyasal maddeler ve genetik hastalıklar sayılabilir.

Löseminin belirtileri birçok hastalık ile karışır. Halsizlik, iştahsızlık, solukluk, düşmeyen ateş, deride morluklar veya küçük kırmızı kanama odakları, burun ve diş etlerinden kanama, karında şişlik, lenf bezlerinde büyüme, kol ve bacak ağrıları bunlar arasında sayılabilir. Bunlardan birinin veya birkaçının olması durumunda bir çocuk hastalıkları uzmanına başvurulmalıdır.

Lösemi çocukluk çağında görülen kanserler arasında tedavi şansı en yüksek olanlardan biridir. Günümüzün modern tedavi imkanları ile löseminin genel anlamda tedavi şansı %70-75’tir. Bazı lösemi tiplerinde bu oran %90’ın üzerine çıkmaktadır. Ülkemizde löseminin her türlü tedavisi en modern şartlarda ve yurt dışından çok daha ucuza yapılabilmektedir.

Hamilelik sırasında sigara içmek, alkol veya uyuşturucu kullanmak, hamileliğin ilk 3 ayında röntgen çektirmek ve lösemi oluşumu arasında anlamlı birlikteliğe ait çalışmalar vardır. Anne babaların bu konularda özellikle daha dikkatli davranmaları gerekmektedir. (04 Mayıs 2006)


Lösemi tedavisi

Lösemi tedavisi tam donanımlı ve Çocuk Kan Hastalıkları Bölümü bulunan bir hastanede olmalıdır. Bu hastalığın tedavisi ancak bu konuda uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. Yaklaşık 3 yıl süren tedavide 4 safha yer alır:


1- Yükleme Tedavisi:
Amaç kötü huylu hücrelerin hızla öldürülmesidir.


2- Pekiştirme Tedavisi:
Bu tedavide maalesef vücudumuzdaki faydalı hücreler de zarar görmekte, saçlar dökülmekte, ağızda yaralar çıkmaktadır.


3- Önleyici Tedavi:
Kemik iliğinde parçalanmış, dağılmış kanser hücrelerinin sinir sistemi ve üreme organlarımıza yerleşerek, sinsi sinsi faaliyete geçmelerini önleyici tedavidir.


4- Devamlılık Tedavisi:
Amaç artık tamamen yok edilmiş kanser hücrelerinin vücudumuzda herhangi bir şekilde yeniden çoğalmalarını önlemektir. En son kanser hücresi yok edilinceye kadar tek tek bulunup parçalanması amaçlanır.


Kemik iliği nakli nedir?
Çocukluk çağı lösemilerinde esas olan ilaçla tedavidir. Toplam 3-3.5 yıl süren kemoterapi sonunda % 85’lere varan oranda tamamen iyileşme sağlanır. Tedaviye cevap alınamayan vakalarda ve bazı özel durumlarda kemik iliği nakli uygulanabilir. Kemik iliği naklinde temel prensip, kan hücrelerinin yapımını sağlayan ana-kök hücrelerin sağlam bireylerden alınarak hastaya verilmesidir.


Kimlerden kemik iliği kök hücreleri alınır?

1
- Doku grupları uygun, kardeşlerden veya nadiren diğer aile bireylerinden

2- Doku grupları uygun, akraba olmayan vericilerden (Kemik İliği Bankası aracılığıyla).

3- Hastanın kendi kemik iliğinin dondurularak saklanması ve gerektiğinde kullanılması.

4- Damarlarımızda dolaşan kanın içindeki kök hücrelerin özel bir yöntemle toplanarak hastaya verilmesi.

5- Göbek Kordonu Kanı: Yenidoğan döneminde kök hücrelerden zengin plasentadan (eş) toplanan kanın dondurularak ileride kullanılması veya yeni doğan kardeşin aynı şekilde alınan kordon kanı.

Dünyanın gelişmiş hematoloji merkezlerinde olduğu gibi ülkemizde de kemik iliği nakli başarıyla yapılmaktadır. Löseminin cinsine ve vericinin uygunluğuna göre değişmekle birlikte sonuçlar olumludur.

Kemik iliği naklinden 1 yıl sonra, lösemili çocuklar sağlıklarına kavuşmakta ve normal yaşantılarına dönebilmektedirler. (11 Mayıs 2006)
 

Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.