Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:


Bütün Yazıları


Kızamık hakkında gerçekler

Kızamıkçık deyip geçmeyin

Kolik

Konuşma gelişimi

Konuşmaya destek

Korku ile baş edebilme

Kulak tüpü hakkında

Kusma her zaman problem midir?

Kuş gribi nedir

Lösemi nedir, tedavisi nasıl olur

Obezite nedir

Okuma alışkanlığı kazandırma

Okuma alışkanlığı ve kitap seçimi

Orta kulak iltihabı

Orta kulakta iltihap ve sıvı birikimi

Otizm nedir

Oyun ve oyuncak seçimi

Parmak emme ve emzik

Reklamlar ve dizi filmler

Rotavirüs nedir


1 2 3 4 5 6 7 8

 
Yazı boyutunu büyütmek için      Yazıcı için

Korku ile baş edebilme

* Çocuğa, korkuları ile baş edebilmesinde yardımcı olmak gerekir. Çünkü korkular aşırı hale gelirse çocuğun büyüme gelişmesini ve psikolojisini etkileyebilir. Öncelikle, mantıksız olsa da korkuların gerçek olduğunu kabul etmek gerekir. Korkacak bir şeyin olmadığını söylemek korkuyu azaltmak yerine daha da şiddetlendirebilir.

* Eğer banyo sırasında istenmeyen bir durum oluşmuşsa, ağzına su ya da gözüne sabun kaçmışsa çocuk korkar. Böyle bir durumda çocuğun, su sesi duyar duymaz ağlamaya başlaması doğaldır. Çocuğa cesur olmayı öğretmeye çalışmak yerine güven duygusu oluşturmaya çalışmak en doğru yoldur. Onu zorla suya sokup korkulacak bir şey olmadığını göstermeye çalışmak, çocukta kendisinin korunmadığı düşüncesini uyandırabilir.

Üstüne çok varmadan, samimi ve yumuşak bir ses tonuyla konuşarak, gülümseyerek onu sakinleştirmek en güzel yöntemdir. Çocuk korkuyorsa, kendini yalnız hissetmesine izin vermemek gerekir. Bir olay veya durumdan korktuysa, ona bir şey olmayacağını hissettirmek, kucağa alıp okşamak, hâlâ sakinleşmediyse onunla oyun oynayarak dikkatini başka yöne çekmek en doğru yöntemdir.

* Çocuğun kendine güven duygusunu artırmak, korkuları yenmede en önemli kullanılacak yöntemdir. Bu nedenle çocuğun yaptığı her ilerlemeyi, başarıyı takdir etmek, ödüllendirmek, hata yaptığında şiddetli cezalardan kaçınmak gerekir. Korkuya kapılmış çocuğa kızmak, etrafındakilerin onunla alay etmesine izin vermek son derece yanlış bir tutumdur. Korkmamasını söylemek de yanlıştır.

Çocuk ancak siz sakin olursanız, ona kızıp suçluluk duymasına neden olmazsanız rahatlayabilir. Korkan bir çocuğun üstüne varmamak, ona korkusunu hatırlatmamak gerekir. Hatırlatmak korkusunu daha da güçlendirebilir.

* Çocukların hayatlarındaki korku kaynaklarını temizlemek doğru yöntemlerden biridir. Korku filmlerini, ürkütücü haber programlarını çocuklara izlettirmemek gerekir. Çocuk herhangi bir dekorasyondan veya oyuncaktan korkuyorsa onları ortadan kaldırmak önemlidir. Çocuğa verilecek cezaların da, “kapalı, karanlık odaya kilitlemek” gibi korkuyu aşırı tetikler biçimde olmaması gereklidir.

* Anne çocuğun korkmadığını bile bile “köpek geliyor” şeklinde çocuğu şartlarsa, çocuğa yeni korkuyu kendi tanımlamış olur. 0-16 ay arası dönemin güven duygusunun yerleşmeye başladığı önemli bir dönem olduğunu unutmayarak; çocukla sakin, sevecen ve gülümseyerek konuşmanın her konuda en iyi yöntem olduğunu hatırda tutmak gerekir. (03 Şubat 2008)

 

Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.