Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:


Bütün Yazıları


Hepatit B hakkında merak ettikleriniz

İdrar yolu enfeksiyonu

İlk adım ayakkabısı

İlk adımlar

İlk tebessüm ilk gülücükler

İlk yardım

İlkler çok önemlidir

İnek sütünün sakıncaları

İnmemiş testis nedir

İshalli çocuğun beslenmesi

İştahla ilgili birkaç öneri

İştahsız çocuk karşısında ne yapılabilir

Kaka kaçırma bir problemdir

Kan uyuşmazlığı nedir

Kansızlık

Kansızlıktan korunma

Kekemelik

Kış aylarında bebeklerin giyimi

Kış aylarında giyim

Kış aylarında kıyafet seçimi


1 2 3 4 5 6 7 8

 
Yazı boyutunu büyütmek için      Yazıcı için

Sarılığın tipleri nelerdir

1- Fizyolojik sarılık (normal sarılık)
Sağlıklı, zamanında doğan yenidoğanların %50’den daha fazlasında sarılık görülür. Yenidoğan bebeklerin karaciğerlerinin henüz yeteri kadar olgunlaşmamasına bağlıdır. Genellikle 2’nci 3’üncü günde görülür. Bir iki hafta içinde kaybolur. Prematüre bebeklerin organları gelişimlerini tamamlamamıştır. Karaciğerleri oluşan bilirubini çabucak temizleyemez. Ayrıca bebek hasta ve yeterli beslenmemişse bağırsaklarındaki bilirubini dışkı ile atmaları da gecikir. Bu da bebeklerin bilirubinlerini daha fazla yükseltir ve zamanında doğan bebeklere göre daha uzun sürer.


2- Anne sütü sarılığı
Anne sütünde bulunan bazı maddeler sarılığa sebep olabilmekte, bilirubin değerleri nadiren 20 mg’ın üzerine çıkabilmektedir. Anne sütüne bağlı sarılık genellikle 4’üncü 7’nci günlerde başlar. Bir aydan fazla hatta 3 aya kadar devam edebilir. Takibinde diğer uzamış sarılık yapan sebeplerin ekarte edilmesi ve sağlıklı gelişmesinin izlenmesi yeterli olur. Nadiren ışık tedavisi ve anne sütüne 1-2 gün ara vermek gerekebilir.


3- Kan grubu uyuşmazlığı
Eğer bebek anne kan grubundan farklı kan grubuna sahipse, anne bebeğin kan hücrelerini tahrip edici madde üretebilir. Kan grubu uyuşmazlığına bağlı sarılık genellikle hayatın ilk günü başlar. Anne ile bebek arasındaki (Rh) uygunsuzluğu ağır sarılığa sebep olabilir. Ancak anneye doğumdan sonraki ilk 72 saat içinde RhoGam denilen ilacın enjeksiyonu ile annede zararlı madde oluşması önlenebilir. Böylece daha sonraki bebek korunmuş olur. (Rh) uygunsuzluğu genellikle ilk bebeklerde görülmez.


Teşhis nasıl konulur?
Bebekten alınan az miktarda kan ile bebeğin sarılığına bakılabilir. Sağlıklı, zamanında doğan bebeklerde hayatın ilk haftasında bilirubin 12 mg’ın altındadır. 15 mg’ın üzerindeki değerler daha fazla tetkik ve tedavi gerektirir.


Sarılık bebeğime zarar verebilir mi?
Kandaki bilirubin çok yükselecek olursa bebeğe zarar verebilir, beyinde hasar yapabilir. Kandaki yüksek bilirubin değerlerinin bebeğe zarar verebilmesi için bebeğin doğumdan sonraki gün olarak yaşı, başka sağlık probleminin olup olmadığı ve 15 mg üstü bilirübin değerleri önemlidir. (06.01.2008)
 

Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.