Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:


Bütün Yazıları


Hepatit B hakkında merak ettikleriniz

İdrar yolu enfeksiyonu

İlk adım ayakkabısı

İlk adımlar

İlk tebessüm ilk gülücükler

İlk yardım

İlkler çok önemlidir

İnek sütünün sakıncaları

İnmemiş testis nedir

İshalli çocuğun beslenmesi

İştahla ilgili birkaç öneri

İştahsız çocuk karşısında ne yapılabilir

Kaka kaçırma bir problemdir

Kan uyuşmazlığı nedir

Kansızlık

Kansızlıktan korunma

Kekemelik

Kış aylarında bebeklerin giyimi

Kış aylarında giyim

Kış aylarında kıyafet seçimi


1 2 3 4 5 6 7 8

 
Yazı boyutunu büyütmek için      Yazıcı için

Anne sütü nasıl saklanmalı

Anne sütü bebeklere verilebilecek en büyük, en yararlı ve en önemli armağandır. Bebeğine süt verebilmek, onun göğsünüzden büyük bir hazla emdiğini görüp doyduğunu hissetmek de anneye verilebilecek en güzel armağandır. Ancak bebeğin bazen annenin göğsünden doğrudan süt alması mümkün olamamaktadır. Örneğin annenin çalışması, göğüs ile ilgili emzirmeye engel sağlık problemlerinde, bebeğin göğüs başını teknik nedenlerle tutamadığı dudak damak yarığı gibi durumlarda... Annenin bebeğini doğrudan göğsünden emzirememesinin sebebi ne olursa olsun, sağılan anne sütünün uygun şartlarda saklanması ve her türlü şartta bebeğe anne sütünün verilebilmesi çok önem taşır.

Yapılan çalışmalar anne sütünün bakteri üremesine dirençli olduğunu ve oda ısısında 10 saate kadar özelliklerinden hiçbir şey kaybetmeden saklanabileceğini göstermektedir. Anne sütü kapağı iyice kapatılmış cam ya da plastik kapta saklanmalıdır. Burada sözü edilen plastik şeffaf sert plastik (polikarbonat) veya buğulu sert plastiktir (polipropilen). Derin dondurucu için hazırlanmış anne sütü saklama torbaları süt pompalarına adapte edilebilir. Bunlar kilitli, önceden sterilize edilmiş, kalın ve özel torbalardır.

Gereğinden fazla süt çözünmesini önlemek için depolanan sütün 60-120 ml civarında olması uygundur. Süt 8 günden önce kullanılacaksa buzdolabında dondurulmadan bekletilebilir. Anne sütü sağılmadan önce mutlaka eller uygun şekilde bol sabun ve suyla yıkanmış olmalıdır. Genel hijyen kurallarına uyularak sağılmış olan ilk süt yani ağız sütü (ilk 6 gündeki süt diyebiliriz) her türlü oda ısısında 12 saat bozulmadan saklanabilir.

Sonraki günlerde sağılan süt 15 derecede, 24 saat, 19-22 derecede 10 saat, 25 derecede 4-6 saat, buzdolabında 0-4 derecede 8 gün, buzlukta 2 hafta, ayrı kapısı olan buzlukta 3-4 ay, ayrı kapısı olan derin dondurucuda 6 ay ve üzeri saklanabilir.

Donmuş sütün önce buzdolabında çözdürülmesi gerekir. Sonra Bell Marie yöntemi ile ısıtılır. Bu yöntemde ısıtılmış su ihtiva eden kaba biberon ağzına kadar daldırılır. O andaki şartlar bu yöntemi mümkün kılmıyorsa biberon koltuk altına konulup sütün vücut sıcaklığına gelmesi beklenebilir. Ayrıca bu amaçla üretilen biberon ısıtıcıları da mevcuttur. Anne sütünü çözdürmek için mikrodalga fırın kullanılamaz. Anne sütü çözdürüldükten sonra 24 saat buzdolabında bekletilebilir ancak tekrar dondurulamaz. Özel yöntemlerle ısıtılmış anne sütü tekrar buzdolabına veya derin dondurucuya konulup kullanılamaz. (28 Haziran 2008)


Anne sütü nasıl saklanmalı II



Hazırlanma ve temizlik:

1- Göğüslerinizi sağmadan önce mutlaka ellerinizi yıkayınız.

2- Göğüslerinizi temiz tutmak için günde bir kez banyo veya duş almak yeterlidir. Her kullanımdan önce pompanın setlerini sıcak sabunlu su ile yıkayınız.

3- Hastaysanız ve bir ilaç almanız gerekiyorsa doktorunuza danışınız.


Sütün toplanması:
Sağdığınız sütü temiz bir plastik veya cam şişede veya süt saklama poşetlerinde saklayabilirsiniz. Şişeleri tamamen doldurmadan, emziksiz bir şekilde kapak ile sıkıca kapatınız. Poşetler ise lastik bir bant ile kapatılabilir. Sağdığınız ve poşetlediğiniz her sütün üzerine bebeğinizin ismini ve tarihi yazmayı unutmayın.


Sütün ısıtılması:
Soğuk süt akan ılık su altında veya bir biberon ısıtıcısında ısıtılabilir. Sütü fazla ısıtmayın. Bu, sütün kesilmesine ve bazı proteinlerin hasar görmesine sebep olabilir. Sütü eritmek veya ısıtmak için mikrodalga fırınların kullanılması kesinlikle önerilmemektedir.


Donmuş sütü eritme:
Buzdolabında, yavaş olarak eritiniz. (100 cc sütün erimesi birkaç saat sürebilir).
Sıcak suyun altında başka bir kap içinde daha hızlı olarak eritme de yapılabilir.


Diğer önerilerimiz:

1- Sütü bir saatten fazla oda ısısında bırakmayın.

2- İkinci kullanımdan sonra kalan sütü atmalısınız.

3- Eritilmiş sütü tekrar dondurmayın.

4- Sütü buzdolabının kapağına koymayın.

5- Sütler bir termos içinde, buz ile birlikte taşınmalıdır.


Saklanma süreleri:

1-
Sağdığınız sütü dondurmadan 72 saat ve dondurulmuş sütü erittikten sonra 24 saat buzdolabında (+1 ile +4 derece arasında) saklayabilirsiniz.

2- Süt, tek kapılı buzdolabının buzluğunda (-7 ile -2 derece arasında) 3 haftaya kadar, iki kapılı buzdolaplarının buzluğunda 3 ay saklanabilir.

3- Sütünüzü derin dondurucuda (-18 derecenin altında) 6 aya kadar saklayabilirsiniz. (05. Temmuz 2008)

 

Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.