Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:


Bütün Yazıları


Egzama nedir?

Ek gıdalara geçiş

Emzik hakkında bazı gerçekler

Emziren annenin beslenmesi

Emzirme

Evcil hayvanlar hakkında

Evdeki tehlikelere dikkat

Flor uygulamaları

FMF nedir ve nasıl teşhis edilir

Formül Mamalar

Gece altını ıslatma

Geç konuşmak

Geniz eti hakkında

Göbek fıtığı

Grip hakkında her şey

Guatr hakkında

Güneş ışınlarına dikkat

Güzel yenidoğanlar

Hâlâ grip aşısı olmadınız mı?

Hayali arkadaş


1 2 3 4 5 6 7 8

 
Yazı boyutunu büyütmek için      Yazıcı için

Güzel yenidoğanlar

Bebeklerin gözleri niçin mavimsi görünür?
Anne babaların en çok merak ettiği konulardan biri yeni doğan bebeğin göz rengidir. Özellikle anne babadan birinin farklı göz rengine sahip olması bu merakı daha da artırır. Ancak göz renginin kalıtsal olduğunu ve hemen hemen bir yaşına kadar kesinleşmediğini aklınızdan çıkarmayın. Yeni doğanların gözlerinde mavimsi bir renk olur. Bu mavimsilik çocuğunuzun göz renginin mavi olacağını göstermez.

Renkli gözlere sahip olacak bebeklerde mavi ton, daha canlıdır. Ancak açık mavi gözlü görünen bebeklerin gözleri zamanla yeşil, açık ela gibi farklı renklere dönüşebilir. Koyu gözlere sahip olan bebeklerde mavilik daha koyudur, kalıcı göz rengi daha açık renk gözlü bebeklere göre daha kısa zamanda belirginleşir.


Tenleri niçin bu kadar güzel kokar?
Bebekler güzel kokar çünkü terlemezler. Ter bezleri gelişmediğinden, yetişkinler gibi terleyemezler. Terleyemedikleri için bakterilerin oluşturdukları kötü kokuyu bebeğinizde hissetmeniz mümkün değildir. Ayrıca gelişiminin sağlıklı olabilmesi için annelerin sık sık banyo ettirdiklerini düşünürseniz, güzel kokmamaları için hiçbir neden yoktur. Banyodan sonra cildini yumuşatmak için kullanılan yağlar, kremler de bebeklerin güzel kokmasına neden olur.


Bebeğin teni neden bu kadar yumuşak olur?
Bunun nedeni yetişkinlere oranla ciltlerinin daha çok nem ve yağ oranına sahip olmasıdır. Sert olan cildin dış tabakası henüz oluşmamıştır. Bu nedenle yumuşacık ve pürüzsüz bir tene sahiptirler. Onu, güneşin yakıcılığından ve rüzgârdan korumanız gerektiğini aklınızdan çıkarmamalısınız.


Neden bazı bebekler saçlı, bazı bebekler kel olarak dünyaya geliyor?
Bebeğinizin saçlı ya da saçsız doğması onun gelecekteki saçının gür olup olmayacağına işaret sayılmaz. Bebeğiniz saçlı da doğsa, bir süre sonra o saçlar dökülecek ve çocukluk saçları gelecektir. Genel olarak gür saçlı aileye sahip bebeklerin saçlı doğma oranı daha yüksek olup bunun tersi de normaldir.

Bebeklerin saçlı doğup doğmamasında kalıtsal özellikler ve rahim içi etkilerin yanında çevre faktörler de önemlidir. Örneğin, Afrikalı ve Akdenizli bebekler daha saçlı doğarken İskandinavyalı bebekler sıklıkla saçsız doğabiliyor. (08 Şubat 2007)


Bebeklerin nefesi neden hoş kokar?
Bebeklerin nefesleri hoş kokar çünkü onların dişleri yoktur. Eğer dişleri olsaydı bakterilerin oluşması için ortam sağlayacağından kötü koku duyabilirdiniz. Ayrıca anne sütüyle beslendiklerinden, çoğu zaman hoş bir süt kokusu duyulabilirsiniz. Bebeklerin sık sık ağızlarını açmaları, oluşabilecek bakterileri engellediğinden temiz kalmalarını sağlıyor.


Neden uykularında gülümsüyorlar?
Rüya görüyorlar da ondan. Yetişkinlerin 8 saatlik bir uykuda yaklaşık 2 saat rüya gördüklerini ve uyanınca çoğu zaman hiçbirini hatırlamadıklarını düşününce, bebeklerin rüya görmelerini daha rahat anlayabiliriz. Bebeklerin uykuda verdikleri gülücüklerin nedeni rahat ve mutluluktan kaynaklanıyor.


Bazı bebeklerin yüzünde neden beyaz sivilceler oluşur?
Bebeğinizin yüzünde oluşan beyaz sivilcelerin nedeni, cildinde tıkanmış ter ve yağ bezleridir. Bu bezler daha çok burun, yanaklar ve çenede milia adı verilen toplu iğne başı büyüklüğünde beyaz noktacıkların oluşmasını sağlar. Bu noktaları sıkmamaya özellikle dikkat etmek gerekir. Çünkü ter ve yağ bezleri birkaç hafta içinde çalışmaya başladığında, kendiliğinden kaybolması beklenen geçici fizyolojik döküntülerdir.


Bazı bebekler neden tüylü doğar?
Bazı yeni doğan bebeklerin vücudunda belirgin tüyler bulunur. Lanugo adı verilen, ipeksi, ince vücut tüyleri omuzlarda, alında, kulaklarda ve yüzde yaygın bir şekilde görülebilir. Endişelenmenize hiç gerek yok. Çünkü birkaç hafta sonra bu tüyler dökülecek, bebeğinizin teni tertemiz olacaktır.


İlk haftalarda ağladıklarında niye gözlerinden yaş gelmez?
Ağlayan bebeğinizin gözlerinde yaş görmezseniz merak etmeyin. Çünkü yenidoğanların gözyaşı bezleri tam olarak çalışmadığından, ağlarken sadece çığlıklarını duyabilirsiniz. Ancak üçüncü haftadan sonra boncuk boncuk gözyaşı akıtacaklardır.


Ani ses duyduğunda niye sıçrar?
Bebeğiniz genel olarak ani duyduğu seslere sıçrayarak tepki verir. Kollarını birdenbire açar, bacakları ve vücudu gerginleşir ama kısa sürede eski haline döner. Bu bebeğinizin doğuştan getirdiği bir reflekstir. Zamanla 3. aydan sonra bu refleksi de kaybolur. (15 Şubat 2007)


Elleri nasıl bu kadar sıkı kavrayabiliyor?
Bebekler bazı reflekslerle doğarlar. Bebeğinizde gördüğünüz kavrama, doğuştan gelen reflekslerden biridir. Uzattığınız nesneyi, parmağınızı sımsıkı tutarlar, bırakmak yanlısı değildirler. ilk 6 aydan sonra kavrama refleksi kaybolacak ve yerine bilinçli yakalama, tutma başlayacaktır.


Ağlarken çenesi neden titrer?
Ağlarken titreyen çenesi, bebeğinizin henüz sinir sisteminin gelişmediğini göstermektedir. Zamanla sinir sistemindeki olgunlaşmalar, titremenin ortadan kaybolmasını sağlayacaktır. Üşüme ve daha büyük bebeklerde sinirlenmeye bağlı olarak da çenede titremeler olabilir.


Bebeklerin ayakları neden hassas olur?
Bebeklerin ayaklarında yetişkinlerinki gibi kalın bir deri tabakasının olmaması daha hassas olmalarını sağlıyor. Siz, dokunur dokunmaz ayaklarını çekmesi doğuştan gelen bir refleks olarak kabul ediliyor.


Bebeklerin göğüsleri neden şiş görünür?
Bebeğiniz kız ya da erkek olsun, göğüslerinin şiş görünmesi son derece normaldir. Çünkü anneden geçen hormonların etkisiyle göğüs dokusunun geçici olarak fazla gelişmesine bağlıdır. Hatta bazı bebeklerde meme uçlarından süt aktığı bile görülebilir.Yapacağınız tek şey, bu durumun normal olduğunu bilip, asla müdahale etmemektir. Çünkü bu şişlik ve belirginlik bir süre sonra kendiliğinden geçecektir. Eğer gereksiz yere müdahale edilir, masaj yapılarak sözde küçültmeye çalışılırsa göğüs dokusu zarar görebilir, üzerine enfeksiyon yerleşebilir.


Bazı bebekler neden daha fazla uyur?
Yeni doğan bir bebeğin ortalama uyku süresi 16 saat olması gerekir. Ama bu her zaman istenen ortalamada olmayabiliyor. Kimi bebekler 12 saat uyurken, kimileri de 22 saat uyuyabiliyor. Uyku düzeninin oturmadığı bu ilk günlerde, farklı uyuma saatlerini normal kabul etmeniz gerekiyor. Zaman içerisinde dış dünyaya alışacak olan bebeğiniz uyku düzenini de kazanacaktır. Bebekler gece gündüzü ayırt etmeye, gündüzleri daha aktif olup geceleri daha uzun süreli uyumaya genellikle 3 . aydan itibaren başlarlar. (22 Şubat 2007)
 

Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.