Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:


Bütün Yazıları


Egzama nedir?

Ek gıdalara geçiş

Emzik hakkında bazı gerçekler

Emziren annenin beslenmesi

Emzirme

Evcil hayvanlar hakkında

Evdeki tehlikelere dikkat

Flor uygulamaları

FMF nedir ve nasıl teşhis edilir

Formül Mamalar

Gece altını ıslatma

Geç konuşmak

Geniz eti hakkında

Göbek fıtığı

Grip hakkında her şey

Guatr hakkında

Güneş ışınlarına dikkat

Güzel yenidoğanlar

Hâlâ grip aşısı olmadınız mı?

Hayali arkadaş


1 2 3 4 5 6 7 8

 
Yazı boyutunu büyütmek için      Yazıcı için

Evdeki tehlikelere dikkat

Ailece paylaşılan ev, herkes için en sevilen ve huzur bulunan mekandır. Çünkü evin sıcak havası başka hiçbir yerde bulunmaz, üstelik ev en güvenli ortam sayılır ve bazı ihtimallerin dışında evde bir kaza ihtimali yok gibidir. Ancak bu kural yetişkinler için geçerlidir. Çünkü en güvenli yer sayılan ev içinde bebeği ya da çocuğu bekleyen pek çok tehlike söz konusu olabilir. Özellikle yeni yürümeye başlayan bebekler çok meraklı olur ve ev içinde sürekli bir keşfe çıkarlar. Bu keşif sırasında da sıkça ağızlarını kullanırlar. Bebeğin kendini anlatamaması ve tecrübesizliği kazalara yol açabilir.

Çocuk ayaklanmaya başladığında ise başka tehlikeler gündeme gelir. Anne babaların tüm dikkatlerine, ikazlarına rağmen çocuğun hızlı büyümesi, meraklarının artışı ve keşif dürtülerinin yoğun olması kaza ihtimallerini arttırır. Evin her köşesinde alınacak çeşitli tedbirlerle bu kazaların önüne geçilebilir.


Mutfak
Mutfak evin en çok kullanılan bölümlerinden biridir ve meraklı bir çocuk için potansiyel tehlikelerle doludur.


Ocak ve fırın
Tavaların sapları fırının ön kısmına değil, ters yöne doğru uzatılmalıdır, böylece çocuğun tavanın sapını tutup içindekileri üzerine dökmesine engel olunabilir. Sıcak fırının kapağı kesinlikle açık bırakılmamalıdır.


Isıtıcılar
Evdeki su ısıtıcıları açık bırakılmamalı, kahve, çay gibi sıcak içecekler çocuğun erişemeyeceği yerlere konmalıdır. Bir fincan kahve bile önemli yanıklara sebep olabilir.


Masa ve tezgahlar
Çocuğun ulaşabileceği yerlere ağır, kırılabilecek ve keskin eşyalar konmamalı, tabure ve sandalyeler masa, tezgah kenarı gibi yerlerden uzağa konmalıdır. Çocuk bunlara tırmanmayı deneyebilir.
Masa örtüsünü tırmanmak için çekebileceğinden kullanmamak daha uygun olur.


Elektrikli ev aletleri
Bu tür aletlerin kordonları toplu durumda bırakılmalı ve kenardan sarkmamalarına dikkat edilmelidir. Aksi halde çocuk bunları çekebilir ve aleti üzerine düşürebilir. Elektrikli aletlerin fişleri, kullanılmadığı zamanlarda prizde bırakılmamalıdır.


Yerler
Mutfak zemininin kaygan olmamasına dikkat edilmeli, temizlik sırasında çocuk mutfakta tutulmamalıdır.


Buzdolabı
Buzdolabının kapısının kapalı olup olmadığı sürekli kontrol edilmeli, buzdolabında alt raflara süt, su şişesi gibi kırılacak şeyler konmamalıdır. (21 Ekim 2004)


Evin herhangi bir yerinde çocukların başına gelebilecek kazaların önüne nasıl geçeriz

Oturma odası
Oturma odaları hem ebeveynlerin hem de çocuğun ihtiyaçları ve güvenliği doğrultusunda düzenlenmelidir.


Ütü
Ütü güvenli ve çocuğun ulaşamayacağı bir yerde durmalıdır. Duvara monte edilmiş bir ütü askısı en idealidir. Ayrıca ütünün işi bittikten sonra fişte bırakılmamasına dikkat edilmelidir.


Mobilyalar

Sivri köşeli masa ve sehpaların köşelerine plastik koruyucular takmak muhtemel çarpmaları önleyebilir. Kırılabilecek eşyalar ulaşılamayacak yerlere konmalıdır. Kibrit, çakmak türü yakıcı şeyler kapalı dolapta tutulmalıdır. Evdeki bitkilerin zehirli olmamasına dikkat edilmelidir.


Elektronik cihazlar

Elektronik cihazların kabloları süpürgeliklere monte edilmeli, prizlere koruyucu kapak takılmalı, cihazlar duvara dayanmalı ve çocukların ulaşamayacağı yerlere konmalıdır.


Camlar
Kapı ve pencerelerin camlı kısımları kırılmaz bir madde ile kaplanabilir ve pencerelere kilit takılabilir.


Banyo

Banyo içinde açıkta bırakılan deterjanlar, su dolu bir kova ya da klozet kapağı küçük afacanlar için tehlike oluşturur.


Temizlik malzemeleri

Banyo ve tuvaletin temizliğinde kullanılan temizlik malzemeleri ve fırçalar mutlaka kilit altında tutulmalıdır. Sık sık çamaşır suyu içerek zehirlenen çocuk olaylarına rastlanmaktadır. Öte yandan su dolu bir kova küçük bir bebeğin boğulmasına neden olabilir.


Küvet
Küvetin içine kaymayan plastik bir tabanlık yerleştirilirse muhtemel bir kaza önlenebilir. Aynı şekilde banyonun döşemesine de kaymayan bir tabanlık konabilir.


Klozet
Klozetin ağzı sürekli kapalı tutulmalıdır.


Çamaşır makinesi

Çamaşır makinesi kullanılmadığı zamanlarda fişi mutlaka prizden çekilmelidir. Kapağının da kapalı olmasına dikkat edilmelidir, çocuk içine girmeyi deneyebilir ya da içine oyuncaklarını doldurabilir.


Su ısıtıcısı

Banyodaki su ısıtıcısının ayarıyla oynamaması için ısıtıcının çocuğun ulaşamayacağı yükseklikte olmasına dikkat edilmelidir. Su ısısının ayarı düşük derecede tutulmalıdır, çocuk sıcak su musluğunun ayarıyla oynayabilir. (28 Ekim 2004)


Yatak odası
Evin diğer bölümleri gibi, çocuğun zamanının çoğunu geçirdiği odasının da ihtimal dahilindeki tehlikelerden arındırılmış olması gerekir.

Yatak
Çocuğa yatak seçilirken kenarları keskin ve sivri olmayan bir yatak seçilmelidir. Yatağın katlanabilir korkulukları varsa, bunun sağlam olmasına dikkat edilmelidir. Çocuk bunlarla oynamak isteyebilir ve parmakları sıkışabilir. Bir yaşın altındaki bebekler kuştüyü yastık ve yorganlardan uzak tutulmalıdır. Çocuğun odasındaki mobilyalar yuvarlak hatlı ve hafif olmalıdır.


Işıklandırma ve ısıtma

Kullanılacak ışık kaynağı kordonlu değil, duvara veya tavana sabitlenmiş olmalıdır. Çocuk uyurken ya da yalnızken, odasında yanar durumda gazlı ya da elektrikli ısıtıcı bırakılmamalıdır.


Oyuncaklar

Çocuk bir yaşından küçükse odasında tüylü ve büyük oyuncaklar bulundurulmamalıdır ve bunlarla birlikte uyumasına izin verilmemelidir.

Yumuşak oyuncakların ve bebeklerin gözlerinin yerine iyice yapışmış olmasına dikkat edilmelidir. Oyuncakların üzerinde çıkıntı ve keskin kenarlar olmamalıdır.


Sonuç:
Çocuklar büyüdükçe çevreye karşı merakları da artar. Günlük hayatta bir yetişkin için tehlikeli olmayan pek çok cisim ve davranış biçimi, çocuklu bir evde son derece ciddi yaralanmalara neden olabilir. En mantıklı yol çocuğun çevresindeki tehlikelerin listesini yapıp, tedbir almak ve yine de çocuğu mümkün olduğunca yalnız bırakmamaktır.

1- Gözünüzü bebeğinizden ayırmayın.

2- Elektrik prizlerinin üzerine kapak takın.

3- Çakmak, kibrit gibi yanıcı şeyleri gelişigüzel yerlere bırakmayın.

4- Kapı ve pencereleri kilitli tutun. Pencere önlerine sandalye veya tabure gibi basamak görevi görecek eşyalar koymayın.

5- Mobilyaların sivri köşelerine lastik koruyucular takın.

6- Mutfak, banyo gibi kaygan zeminli yerleri kaymayı önlemek için temiz ve kuru tutun.

7- Boncuk, düğme gibi bebeğin kolayca ağzına atabileceği şeyleri ortada bırakmayın.

8- Cam eşyaları ulaşılamayacak yerlere kaldırın.

9- Dumanı haber veren bir alarm cihazı edinin.

10- Çocuğunuzu yıkarken küvette asla yalnız bırakmayın. (04 Kasım 2004)

 

Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.