Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:


Bütün Yazıları


Egzama nedir?

Ek gıdalara geçiş

Emzik hakkında bazı gerçekler

Emziren annenin beslenmesi

Emzirme

Evcil hayvanlar hakkında

Evdeki tehlikelere dikkat

Flor uygulamaları

FMF nedir ve nasıl teşhis edilir

Formül Mamalar

Gece altını ıslatma

Geç konuşmak

Geniz eti hakkında

Göbek fıtığı

Grip hakkında her şey

Guatr hakkında

Güneş ışınlarına dikkat

Güzel yenidoğanlar

Hâlâ grip aşısı olmadınız mı?

Hayali arkadaş


1 2 3 4 5 6 7 8

 
Yazı boyutunu büyütmek için      Yazıcı için

Evcil hayvanlar hakkında

Durmadan tatlı tatlı miyavlayan bir kedi, sahibi nereye gitse yanından ayrılmayan bir köpek, akvaryumunda bir o yana bir bu yana durmadan giden rengarenk balıklar ya da durmadan değişik sesler çıkararak öten güzel bir kuş; bu evcil dostlara karşı duyarsız kalabilme ihtimaliniz var mı?

* Hele daha hayatı yeni tanımaya çalışan çocuklar için evcil hayvanlar büyük ilgi odağı olurlar. Hayvanlar, çocuğun kendisinden ya da anne ve babasından son derece farklı bir biçimde oldukları için, çocukları deyim yerindeyse büyülerler. Evde bir hayvan beslemek çocuğun kendini sorumlu hissetmesine ve kendisiyle konuşulacak özel bir dost edinmesine yardımcı olur.

* Çocuklarımızın ruh sağlıklarının gelişiminde evcil hayvan bakımı ile ilgilenmelerinin çok önemli yeri vardır. Evde bir hayvanla güçlü bir iletişim kuran çocuğun ileriki yıllarda arkadaşlarına, yaşlılara ve hayvanlara olumlu davranışlar sergilediğini belirleyen çok sayıda araştırma mevcuttur.

* Özellikle sık sık öfke patlamaları yaşayan, mızmızlık yapan çocukların bu davranışları evde beslenen bir hayvanla en az düzeye indirilebilir. Araştırmalar ayrıca çocukla evdeki kedi ya da köpek arasında kurulan iletişim sayesinde öğrenme ve dil becerisinin geliştiğini gösteriyor. Araştırmalar evde hayvan besleyen çocukların okulda daha başarılı olduğuna, kişisel güvenin ve özsaygının daha gelişmiş olduğuna dikkat çekiyor.

* Anne baba eve bir hayvan almaya karar verdiklerinde kendi yaşam biçimlerini gözden geçirerek besleyecekleri evcil hayvana karar vermeliler. Aileye, evin büyüklüğüne ve çocukların yaşına en uygun hayvan seçilmelidir. Pek çok aile sadık ve hareketli olmalarından dolayı kedi ya da köpek beslemeyi tercih ederler.
Oysa küçük bir bebeğin ilgisini evdeki hayvanın sesi ve hareketleri çeker. Bu yüzden rengarenk balıklar ya da değişik sesler çıkaran bir kuş tercih edilebilir. Üstelik bu hayvanlar kedi ve köpeğe göre daha güvenlidir. Ne kadar sadık olsalar da kedi ya da köpek küçük bebeklere zarar verebilir.

* Ev hayvanları çocukların en iyi dostlarıdır ama çocuğun sağlıklı bir gelişim göstermesi için en azından dört yaşına kadar hayvanlarla yalnız kalmamasına dikkat edilmelidir. (14 Eylül 2006)

* İlk yaşlarda eğer daha önceden başka bir hayvan beslenmediyse başlangıç olarak tavşan, balık, kuş gibi bir hayvan alınabilir. Bakımları kolay ve zaman almadığından küçük çocuklar için bu tip küçük hayvanlar daha uygundur. Değişik renklerde, küçük, şirin bir tavşan beslemek küçük bir çocuk için çok keyifli olabilir. Tavşanın ev ortamında bakımı da oldukça kolaydır.

* Temiz bir ortam ve sağlıklı bir beslenme yeterlidir. Tavşan beslemenin maliyeti de oldukça düşüktür. Günde iki kere verilecek havuç, marul ya da yeşil salata beslenmesi için yeterli olacaktır. Yalnız çok fazla veya az beslemenin tavşanın ömrünü kısaltacağı da unutulmamalıdır. Diğer evcil hayvanlar gibi tavşanları da hastalık taşımamaları için belirli dönemlerde veteriner kontrolüne götürmek gerekir.

* Yumuşacık tüylü bir kedi çocuk için eğlenceli bir arkadaş olabilir. Ancak kedinin asla bir oyuncak olmadığını çocuğa öğretmek gerekir. Sağlıklı ve aşıları yapılmış kediler çocuklara hastalık bulaştırmaz. Kedi eğer sokağa çıkıyorsa diğer kedilerden hastalık kapabilir ve bu da çocuğa geçebilir. Bu durum dikkatle izlenmelidir. Çocuğun kedinin dışkısını ellememesi gerekir. Eğer kedi sokaktan bulunup eve alındıysa mutlaka veterinere kontrol ettirilmelidir. Kediler mama dışında haşlanmış etle beslenebilir.

* Köpekler evcil hayvanlar arasında en sadık olanlarıdır. Köpekler özellikle çocuklara karşı koruyucu duygular besler. Aileler bir köpek alıp beslemeden önce, bu sevimli hayvanla hayatı paylaşmak gerektiğini iyi bilmelidir. Köpekler kendilerini aile bireyi olarak görür ve ailenin de öyle görmesini ister. Aile fertlerinin kendine karşı beslediği duyguları çok iyi hisseder ve ona göre davranır. Diğer evcil hayvanların aksine köpek sahibi olmak büyük sorumluluk gerektirir. Düzenli olarak veteriner kontrolüne götürülmeli, aşıları ihmal edilmemelidir. (21 Eylül 2006)

* Özellikle küçük bebekler için rengarenk balıklar son derece ilgi çekici olabilir. Küçük bir akvaryumda yaşayabilen balıklar bebeğin ilgisini daha çok çekecektir. Balıkların yaşadığı akvaryumun yeri ve suyu önemlidir. Filtre yoksa akvaryumun suyunun yarısı haftada iki kez değiştirilmelidir. Su oda sıcaklığında, temiz ve dinlenmiş olmalıdır. Balıklara çok fazla yem verilmemelidir.

* Eve bir hayvan almaya karar verdiğinde anne babalar evdeki çocuğu da buna hazırlamalıdır. Çocuklar zaman zaman bilmeyerek de olsa hayvanlara eziyet edebilirler. Kuyruğu yada tüyleri çekilen bir hayvan bundan hoşlanmayabilir ve zararlı bir davranışta bulunabilir. Çocuğa hayvanı korkutmadan ve sıkmadan nasıl davranması gerektiği öğretilmelidir.

* Son yıllarda dünyanın değişik ülkelerinde yapılan araştırmalar, evcil hayvanlarla ilgili görüşlerin tamamen değişmesine sebep oldu. Bugüne kadar kedi, köpek gibi hayvan beslenmesinin astım ve alerjik hastalık riskini artırdığı biliniyordu ve bu yüzden de astımlıların hayvan beslemesi doktorlar tarafından kesinlikle yasaklanırdı. Şimdiki araştırmalar bunun tam tersini gösteriyor.

*  Yaşamlarının ilk yıllarını çiftliklerde atlar, inekler, tavuklar arasında geçirenlerin alerji riskinin düştüğünü gösteriyor. İşin ilginç yanı, hayvanlarla birlikte büyüyen çocuklar sadece o hayvana ait alerjenlere değil, diğer alerjenlere karşı da daha az duyarlı oluyor. Bu araştırmalardan birinin sonucu daha ilginç: Alerjik hastalıklar, gebelikleri süresince çiftliklerde çalışan annelerin çocuklarında bile daha az ortaya çıkıyor. (28 Eylül 2006)
 

Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.