Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:


Bütün Yazıları


Çocuklar düşe kalka büyürler

Çocuklarda korku

Çocuklarda uyum ve davranış problemi

Çocukları evde korumak için

Çocukları kazalara karşı korumak

Çocukları sıcaktan korumak

Çocuklarımıza yaptığımız üç büyük hatalı davranış

Çölyak hastalığı nedir

D Vitamini vermeyi unutmayalım

Demir eksikliği ve fazlalığı hakkında

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) nedir

Dil gelişimi ve destek önerileri

Diş bakımı hakkında pratik bilgiler

Diş çürüğü olmayan çocuk var mı?

Diş hakkında her şey

Dişlerde renkleşmeler

Doğumsal kalça çıkışı önlenebilir mi?

Domuz Gribi hakkında soru ve cevaplar

Dondurma sevmeyen var mı?

Duygusal zeka nedir, ne kazandırır


1 2 3 4 5 6 7 8

 
Yazı boyutunu büyütmek için      Yazıcı için

Çizgi filmlere dikkat

Televizyon bir yetişkinin hayatında olduğu kadar, bir çocuğun hayatında da çok önemli bir role sahiptir. Günümüzde önemli bir eğlence ve dinlence aracı olarak kabul edilen televizyon programları en az biz yetişkinler kadar çocuklar tarafından da izlenmekte ve tüketilmektedir. Program yapımcıları da izleyici kitlesinin çeşitliliğinin farkında olup farklı yaş ve eğitim gruplarına göre programlar dizayn etmektedirler. Çizgi filmler de bu programlar arasında olup temelde çocukları hedefleyen yapımlardır.

Çizgi filmlerin renkli, abartılı, eğlenceli ve fantazi dolu dünyası çocukları hem çok eğlendirmekte hem de çok etkilemektedir. Çünkü düşünme sistemi biz yetişkinlerden çok daha farklı olan çocuklar, çizgi filmleri izlerken kendilerini izledikleri şeyin parçası haline getirir ve kendilerini geliştirirler. Burada yaşanan olayları çok daha kolay bir biçimde benimseyip içselleştirebilirler. Bu nedenle çizgi filmler çocuğun öğrenmesinde ve farklı dünyaları gözlemleyebilmesinde önemli bir etkinliğe sahiptir.

Ama muhakeme yetenekleri daha birçok şeyi anlama ve yargılama düzeyine erişmemiş olan çocuklar, çizgi filmlerdeki birçok ögeden olumsuz yönde etkilenebilirler. Çizgi filmlerde izlenen çoğu olay ve karakter, çocuğun dünyasının bir parçası olmaya yavaş yavaş başlar, gerekli müdahale yapılmazsa çocuk kendini bir süre o dünyanın bir parçası haline getirir ve gerçekle fantazi arasındaki farkı ortadan kaldırabilir. Bu durum çocuğun gelişimini olumsuz yönde etkiler ve gerçek dünyaya olan adaptasyonunu azaltır.

Yapılan bir araştırmada ise çizgi filmlerdeki şiddet ögelerine ve bunların etkinliğine bakılmış, televizyonda şiddet içerikli çizgi filmler izledikten sonra, çocukların daha farklı davrandıkları belirlenmiştir. 100 okul öncesi çocukla yapılan bu araştırmada, çocuklar TV izlemeden önce ve sonra gözlemlenmiştir. Bir grup, şiddet içerikli çizgi filmleri izlemiş, diğer grup ise içeriğinde hiç saldırganlık olmayan çizgi filmleri izlemiştir. Şiddet içerikli filmleri izleyen çocukların, diğerlerine göre yaşıtlarıyla daha fazla kavga ettiği, büyüklere daha fazla karşı geldiği ve daha sabırsız davrandıkları belirlenmiştir. (01 Haziran 2006)


Çocuğunuz çizgi film izleyerek düşünme sistemini geliştirdiği kadar çizgi filmlerin içerdiği bazı olumsuz ögelerden de etkileniyor. Bu olumsuz etkilerin önüne geçmek için çocukları çizgi film dünyasından mahrum etmek yerine farklı çözümlerle onları yönlendirmek çok daha kolay ve etkili olacaktır, unutmayın!


Neler yapılabilir?

* Çocuğunuz için televizyon izleme saatleri belirleyin ve bu saatler içerisinde izlediği programları takip edin.

* Çocuğunuzun izlediği çizgi filmin en az bir bölümünü izleyin, böylece içeriği daha iyi bir şekilde anlayabilir ve onunla bunu konuşabilirsiniz.

* Çizgi filmde geçen saldırgan davranışları sorgulayıp sorunları çözmek için alternatif yöntemler hakkında konuşabilirsiniz.

* Çok aşırı şiddet ve saldırganlık içeren çizgi filmleri izlemesini yasaklayabilirsiniz.

* Televizyon izlemeyi, eğitsel programlarla ya da içeriğinde yardımlaşma ve iş birliği olan programlarla sınırlandırabilirsiniz.

* Çocukları farklı hobi ve uğraşlara yönlendirerek televizyon izleme süresini azaltabilirsiniz. (08 Haziran 2006)
 

Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.