Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:


Bütün Yazıları


Bugün elma yediniz mi?

Bulgurun faydaları ve yoğurt maskesi

Çatal-kaşıkla intihar etmeyin

Çay, kahve içme zamanı-Saç ve cilt bakımı

Çilek ve maya maskesi

Çinko eksikliği ve şalgam suyu

Çiriş otu, kolestrol ve hipertansiyon

Çocuklarda (tuz) uyarısı

Çocuklarda astım ve kayısı

Dağ meyveleri ve cilt problemleri

Damar sertliğine karşı çay

Doğru beslen başarılı ol

Doğru beslen kanseri yen

Doğru beslenerek tedavi olun

Doğru beslenin mideniz yanmasın

Domatesin bilinmeyen faydaları

Dökülen saçlar ve fazla vitaminin zararı

Elma evinizin doktorudur

Elma ile astım krizlerine son

Elma ve kuru cilt bakımı


1 2 3 4 5 6 7 8 9

 
Yazı boyutunu büyütmek için      Yazıcı için

Vitamin deposu Kapari

Son günlerde gazetelerin ilan sayfalarını, kıraç topraklarda yetişen, mükemmel bitki "kapari", diğer adıyla geberotu süslüyor.

Türkiye'de fazla tanınmamasına rağmen, özellikle Avrupa mutfaklarının gözdesi olan kapari çok pahalı bir bitki.

Bol vitamin
Çiçek tomurcuklarında bol miktarda vitamin ve protein bulunan kapari, kelimenin tam anlamıyla bir enerji deposu. İçerdiği bol miktardaki A ve E vitamininin yanı sıra; idrar söktürücü, kabızlık giderici, bağırsak ve mide hastalıklarının tedavisinde kullanılıyor.

Akdeniz bitkisi
Kapari, kıraç bölgelerde yetişiyor. Su istemeyen arsız bir bitki. Kaparinin ülkemizde tanınması için gayret gösteren uzmanların söylediğine göre dünyanın en kaliteli kaparileri bizde yetişiyor. Enerji veren bu Akdeniz bitkisi, rakımı 1000 metrenin üstünde ve Erzurum gibi çok soğuk bölgeler hariç her yerde yetişiyor. Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde barajlar kapsamı dışında kalan bölgeler kapari yetiştirmek için çok ideal. Ancak çiftçilerimiz hâlâ bu büyük hazinenin farkında değil. Türkiye'de ise sadece kimi süper marketlerde ithal kavanozlar içinde kapariyi görebiliyoruz.

Çok kazandıracak
Kapari uzmanları bu gizli cevherin çiftçilere milyarlar kazandıracağında da iddialı. Kaparinin bir dönümde 1000 dolar kazandırdığını altını çizen uzmanlar "Kapari, yetiştiricisine tütünden 4-5 kat, buğdaydan ise 10 kat daha fazla gelir sağlıyor. Hiç işe yaramayan topraklar da işler hale getiriliyor. Geçen yıl Avrupa ülkelerine kilosu 3-4 dolardan sadece 4 bin ton kapari ihraç edebildik. O ülkelerde ise kapari tomurcuklarının kilosu 15-20 dolardan alıcı buldu" diyor. Gıda, kozmetik, boya ve ilaç sanayiinde de kullanılan kaparinin yurtdışına ihracı genellikle salamura şeklinde yapılıyor. Konserve olarak hazırlanan kapari; turşu, salata, pizza üstü, balık ve av etleri yanında garnitür olarak yeniliyor. (16 Nisan 2002)
 

Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.