Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:


Bütün Yazıları


Bebeğin ilk banyosu

Bebeğinizi mutlu etmenin yolları

Bebeğinizin ilk 2 yılı

Bebeğinizin uyku düzeni

Bebek bakımı hakkında her şey

Bebek beslenmesi ve organik tarım

Bebekle uyumak

Bebeklerde ağlama

Bebeklerde işitme kaybı belirtileri

Bebeklerde kolik tedavisi

Bebeklerde tiroit taraması mutlaka yapılmalıdır

Bebeklerde uyku düzeni

Besin zehirlenmesi nedir

Beslenme prensipleri

Biberon çürüğü nedir ve nasıl ortaya çıkar

Biberon mamasında olması gereken özellikler

Boğmaca

Bronşiolit nedir

Çizgi filmlere dikkat

Çocuğum yemek yemiyor


1 2 3 4 5 6 7 8

 
Yazı boyutunu büyütmek için      Yazıcı için

Rotavirüs nedir

Rotavirüs ishalleri, her yıl dünyada milyonlarca çocuğu etkilemektedir. Çoğu hastada rotavirüs ishali selim bir seyir izler, fakat sık görülmesi ve bazen ölümcül olabilecek sonuçlarının olması nedeni ile ciddi bir sağlık problemidir.

Rotavirüs, ince bağırsakları etkileyip, su ve tuz emilimini bozan ve sonuçta ciddi sıvı kaybına neden olabilen bir virüstür. En çok kış aylarında görülmekle beraber tüm yıl boyunca olabilir. Bazen salgınlar yapar. İnsandan insana, rotavirüslü dışkıların bulaştığı yiyeceklerle, sularla bulaşır.

Yapılan bazı çalışmalarda rotavirüsün, oyuncaklar, tuvalet kapı kolları, telefonlar, yuvalardaki ve hastanelerdeki kirli yüzeyler aracılığıyla da bulaştığı gösterilmiştir.

Virus, hastalık bulguları ortaya çıkmadan önce etkilediği insanların dışkılarında atılmaya başlar. Bulguların başlamasından 10 gün sonra dahi atılmaya devam eder. En çok 4-24 ay arası çocuklar etkilenir, aynı çocukta birkaç kez görülebilir. Çok az sayıda alınan mikrop bile hastalık yapmaya yeter.

Bir dönem Amerika Birleşik Devletleri’nde bu mikroba karşı aşı geliştirilmiş, ancak yan etki olarak bağırsak düğümlenmesine sebep olabildiği yönünde şüphelerden dolayı kullanımından vazgeçilmiştir.
Şu an kullanılmakta olan bir aşısı yoktur ama çok yakın zamanda etkili bir aşısı uygulanmaya başlanacaktır.

Bu konuda gelinen nokta son seviyededir ve en geç 2006 yılı sonuna kadar uygulamaya başlayacağımızı düşünmekteyiz. Şimdilik en önemli korunma yöntemleri, ellerin sık sık yıkanması, çocukların kalabalık olarak bulunduğu ortamlarda çevre temizliğine daha fazla dikkat edilmesi şeklinde genel hijyen tedbirleridir. (20 Nisan 2006)

Rotavirüs, ince bağırsakları etkileyip, su ve tuz emilimini bozan ve sonuçta ciddi sıvı kaybına neden olabilen bir virüstür.

Hastalık, virüs bulaştıktan 48 saat sonra başlar. Hatalığın başlangıcında hafif ateş genellikle olur, beraberinde tekrarlayıcı ve şiddetli kusmalar ortaya çıkar. İkinci gün kusmalarla beraber karın ağrıları ve sık, sulu kakalar başlar. Daha sonra kusmalar azalırken sulu kakalar şiddetlenerek devam eder.

Dışkıda kan yoktur, tahlillerde iltihap hücreleri (lökositler) çıkmaz. İshal o kadar sıktır ki, vücut çok kısa sürede susuz kalma belirtileri göstermeye başlayabilir. Bazen o kadar sulu kaka olur ki, bezde görüldüğünde idrar sanılabilir.

Ateş ve kusma genellikle 2 günde geçer. İştahın azalması ve kakanın tamamen normale dönmesi genellikle 10 günü bulur. Hafif üst solunum yolu enfeksiyonu bulguları (öksürük, burun akıntısı) da seyrek de olsa olabilir.

Rotavirüs teşhisi, dışkıda rotavirüs antijeni bakılarak kolaylıkla konulabilir: Sonuçlar kısa sürede çıkar ve buna uygun tedavi erkenden başlatılabilir.

Rotavirüsün özel bir tedavisi yoktur. Tedavide en önemli nokta, kaybedilen sıvının yerine konması, vücudun susuz kalmamasıdır. Bu yüzden hastaya bol bol sulu gıdalar vermek, bir süre az yağlı ishal diyeti uygulamak uygun olur.

Eğer kusma ve ishalden dolayı yeterli sıvı alınamıyorsa serum tedavisini geciktirmeden düşünmek gerekir.

Eskiden olduğu gibi ishalde en iyi diyet maddesinin yoğurt olduğu bilinmektedir… Yapılan çalışmalarda, yoğurdun vücuda yararlı “Lactobacillus” denen, bir mikrobu içerdiği ve bu mikrobun bağırsaklara yapışarak, rotavirüsün yapışmasını engellediği gösterilmiştir. Bu nedenle, çocuklara bol bol yoğurt yedirmenin hem ishalin tedavisinde hem de önlenmesinde büyük yararları vardır. (27 Nisan 2006)
 

Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.