Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:


Bütün Yazıları


Bebeğin ilk banyosu

Bebeğinizi mutlu etmenin yolları

Bebeğinizin ilk 2 yılı

Bebeğinizin uyku düzeni

Bebek bakımı hakkında her şey

Bebek beslenmesi ve organik tarım

Bebekle uyumak

Bebeklerde ağlama

Bebeklerde işitme kaybı belirtileri

Bebeklerde kolik tedavisi

Bebeklerde tiroit taraması mutlaka yapılmalıdır

Bebeklerde uyku düzeni

Besin zehirlenmesi nedir

Beslenme prensipleri

Biberon çürüğü nedir ve nasıl ortaya çıkar

Biberon mamasında olması gereken özellikler

Boğmaca

Bronşiolit nedir

Çizgi filmlere dikkat

Çocuğum yemek yemiyor


1 2 3 4 5 6 7 8

 
Yazı boyutunu büyütmek için      Yazıcı için

Konuşmaya destek

Çocuğunuz konuşmayı öğrenmeye doğduğu andan itibaren başlar. Çocuğunuz konuşmayı doğal olarak yakın çevresinden öğrenecektir. Eğer çocuğunuzla yeterli miktarda konuşamazsanız konuşmayı asla zamanında ve uygun şekilde öğrenemez.

Çocuğunuza bir nesneyi, bir eylemi tanıtırken veya direktif verirken her zaman aynı kelimeleri kullanmaya özen gösterin. Çocuğunuz istediği nesneyi işaret ettiğinde, onu verirken mutlaka adını da söyleyin. Çok sayıda kelimelerle ve çok çabuk konuşmayın. Çocuğunuz ilgisini kaybedip dinlemeyi bırakabilir.

Olabildiğince tane tane ve sakin bir şekilde konuşmaya gayret edin. Mutfakta, banyoda, odada nerede olursanız olun çocuğunuzla birlikte iken yaptığınız işlemler hakkında basit kelimelerle tarif ederek konuşun. Arada konuşmanızı tamamlayıp bekleyin ve çocuğunuza cevap vermesi için zaman tanıyın. Çocuğunuz yerine kesinlikle cevap vermeyin. Onun cevabı basit bir ses çıkarmak şeklinde olabilecektir, Kendisini anladığınızı ifade edip anlatmaya devam edin. Değişik iki veya üçlü sözcük gruplarını tekrar tekrar kullanarak çocuğunuza yardımcı olabilirsiniz; suyunu iç, sütünü bitir, paltonu giy, ayakkabını çıkar, uyku vakti, büyük kırmızı araba, kitabı oku, gibi.

Basit emirleri yerine getirmek için çocuğunuzun zamana ve denemeye ihtiyacı olacaktır. “Paltonu giy, gazeteyi anneye ver, telefonu babaya getir, ayakkabılarını getir” gibi basit emirleri her zaman kullanın. Bunları anlayıp yerine getirdiği zaman kendisini uygun bir şekilde ödüllendirin ve bu davranışlarını teşvik edin. Çocuğunuzun konuşması için ortam oluşturmaya çalışın.

Unutmayın ki sevdiği ve zevk aldığı şeyi tekrarlamak isteyecektir. Konuşma konusundaki gayretlerini her zaman takdirle karşılayın. Sonuçlar mükemmel olmasa bile çabasını bir alkış veya öpücükle ödüllendirin. İstediğini söylemesi için onu destekleyin, yüreklendirin. Hikayesini kendi tarzında, kendi kelimeleri ile söylemesi için bekleyin. Eğer söylediğini anlamadıysanız sabırlı olun ve onu bir daha anlatması için denemeye teşvik edin.


Son söz

Tüm çocuklar farklı gelişir. Her çocuğun kendine özgü bir gelişme hızı vardır. Down Sendromu da dahil olmak üzere engelli çocuklarda bu daha yavaştır. Ancak düzenli ilgi ve çalışmayla pek çok çocuğun çok düzgün ve açık bir dille konuşabilir düzeye gelmemesi için hiçbir sebep yoktur. (05 Ağustos 2007)
 

Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.