Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:


Bütün Yazıları


Bugün elma yediniz mi?

Bulgurun faydaları ve yoğurt maskesi

Çatal-kaşıkla intihar etmeyin

Çay, kahve içme zamanı-Saç ve cilt bakımı

Çilek ve maya maskesi

Çinko eksikliği ve şalgam suyu

Çiriş otu, kolestrol ve hipertansiyon

Çocuklarda (tuz) uyarısı

Çocuklarda astım ve kayısı

Dağ meyveleri ve cilt problemleri

Damar sertliğine karşı çay

Doğru beslen başarılı ol

Doğru beslen kanseri yen

Doğru beslenerek tedavi olun

Doğru beslenin mideniz yanmasın

Domatesin bilinmeyen faydaları

Dökülen saçlar ve fazla vitaminin zararı

Elma evinizin doktorudur

Elma ile astım krizlerine son

Elma ve kuru cilt bakımı


1 2 3 4 5 6 7 8 9

 
Yazı boyutunu büyütmek için      Yazıcı için

Dökülen saçlar ve fazla vitaminin zararı

Her başımız sıkıştığında başvurduğumuz vitaminlerin aşırı dozda tüketimi, böbrek yetmezliğinden kemiklerde şekil bozukluğuna kadar pek çok hastalığa sebep olabiliyor.

Birçok kişi kendini yorgun ya da halsiz hissettiğinde hemen vitaminlere başvurur. Onları adeta bir kurtarıcı olarak görür. Ya vitamin haplarına saldırarak onlardan medet umarlar, ya da beslenme düzeninde ani bir değişiklik yaparak sebze ve meyve ağırlıklı beslenmeye başlarlar... Üstelik vitaminlere sadece zindeliğini korumak için değil, gripten korunmak, hatta psikolojik sıkıntılardan sıyrılmak için bile başvurdukları olur.

Türkiye’de en fazla tüketilen ilaçlar arasında antibiyotikler ve vitaminler ilk sıralarda yer alıyor. Oysa ki, her başımız sıkıştığında başvurduğumuz vitaminlerin aşırı dozda tüketimi, böbrek yetmezliğinden kemiklerde şekil bozukluğuna kadar pek çok hastalığa sebep olabiliyor. Siz siz olun, uzmanlara danışmadan, kendi bildiğinize ve keyfinize göre vitamin kullanmayın. En ideal olanı, vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminleri doğal yollardan almaktır. Yani düzenli olarak sebze ve meyve tüketerek bu ihtiyacı karşılamaktır. Tabii ki, sağlığınız için alacağınız vitaminleri hangi yiyecek maddelerinde bulunduğunu da bilmelisiniz. İşte size bunu öğrenebileceginiz basit ipuçları...


A, B ve D vitaminleri
A vitamini açısından zengin besin maddelerinde bulunan beta-carotinler, vücudun bağışıklık sistemini destekleyerek hücreleri, agresif saldırılara karşı korurlar. Bunlar ışık ve oksijen yardımıyla A vitaminine dönüşürler. A vitamini genellikle cilt bakımına özen gösteren bayanlar tarafından sıkça kullanılır. Çünkü A vitamininin cilde gerginlik veren bir özelligi var. Ancak aşırı dozda tüketildiği zaman karaciğerde yağlanmaya yolaçıyor.

A vitamini ihtiva eden gıdalar ise şunlar:
Süt, yumurta sarısı, balık ve balıkyağı, ıspanak, limon, şalgam, kayısı, domates, kırmızı ve yeşil biber, kabak, patates, enginar, havuç, şeftali, portakal, hurma, incir, fındık, yulaf, mısır ve buğday unları, beyaz peynir, üzüm, ceviz, ayva, kaymak, karaciğer, pazı, turp ve sarımsak.

B vitamini fazlalığının ise vücuda pek zararı yoktur. Çünkü vücut, fazlasını sindirim sistemi yoluyla dışarı atmaktadır.

D vitamininin eksikliği çocuklarda raşitizm, büyüklerde ise kemik yumuşamasına yol açmaktadır. Ancak D vitamininin fazlalığı da kemiklerde şekil bozukluğuna ve böbrek tahribatına sebep olmaktadır.


C ve E vitaminleri
C vitamini ise E vitamininin gücünü tazeler. Vücut C vitaminini biriktiremediği için, hücrelerin sürekli ve dengeli olarak C vitamini alması gerekir. Bu sebeple bol miktarda C vitamini ihtiva eden greyfurt, limon, portakal, mandalina, çilek, maydanoz, yeşil biber, kivi, ahududu, kırmızı lahana, karnabahar, fasulye, bakla, bamya, turp, taze soğan, kestane, ayva, elma, bezelye, muz, tereotu, ekşi muşmula, sarımsak, pırasa, yer elması ve patates gibi sebze ve meyveler yeteri kadar alınmalıdır. Yeteri kadar diyoruz. Çünkü; C vitamininin fazlası mide rahatsızlığı üzerinde olumsuz etki yapabilmektedir.


Fazla vitaminin zararları

Aşırı dozda vitamin tüketimi bakın nelere sebep olabiliyor:

* A vitamini, genellikle cilt bakımına özen gösteren bayanlar tarafından sıkça kullanılıyor. Ancak, aşırı dozda tüketilmesi halinde karaciğerde yağlanma olabiliyor. Baş ağrısı, yorgunluk, düzensiz adet görme, ishal, eklem ve kemik ağrıları, kuru-çatlak deri, iştahsızlık, saç kaybı ve kaşıntıya yol açabilir. (Hamilelik döneminde çok fazla alınması bebek için sakıncalıdır.)

* B vitamini fazlasının ise vücuda pek zararı yok. Ancak herhangi bir B grubu vitamininin gereğinden fazla alınması, diğer B vitaminlerinin alımını olumsuz etkileyebilir.

* C vitamini ise, mide üzerinde oldukça etkili. Bu sebeple ülser hastalarının C vitaminini dengeli kullanması şart.

* D vitamini fazlalığı, kemiklerde şekil bozukluğu ve yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, ishal, uykusuzluk, iştahsızlık yapabilir.


Şeker hastalığı için tarçın ümidi
Amerikalı bilim adamları, ileri yaşlarda ortaya çıkan şeker hastalığının tedavisi için yapılan deneylerde tarçını kullanmaya başladılar. Şeker hastalığının 40 yaşından sonra ortaya çıkan ikinci tipinde, vücut insülin hormonunu yeterli miktarda üretiyor. Ancak kas ve yağ dokularındaki hücreler, şeker düzeyinin yüksek olduğu zamanlarda, insülin hormonuna tepki vermiyor ve kandaki fazla şeker miktarını almayarak kanda bırakıyor.

Maryland eyaletindeki ABD Tıp Araştırmaları Servisi’nde görevli beslenme uzmanı Richard Anderson, hücrelerin tarçın sayesinde tekrar eski görevini yerine getirmeye başladığını söyledi. Tarçında bulunan bir maddenin, “Daha fazla şeker al” sinyalinin hücreler tarafından tekrar “algılanmasını” sağladığını belirten Anderson, böylece farelerin kanındaki şeker düzeyinin önemli ölçüde düştüğünü söyledi. Bu gelişmeler, ikinci tip şeker hastalığının tedavisi için büyük bir umut ışığı olarak değerlendiriliyor.


Dökülen saçlara yumurta sarısı
Güzellik kavramının en önemli parçalarından biri saçlardır. Güzel görünmeye önem veren herkes; canlı, pırıl pırıl saçları olsun ister. Saç dökülmesi ise işin en rahatsız edici tarafıdır. Saç dökülmesini tamamen durdurmak veya dökülen saçların yerine yenilerinin çıkmasını sağlamak mümkün olmamaktadır. Ancak bazı uygulamalarla asgariye indirilmesi sağlanabilir.

*İşte size yumurta ile hazırlayabileceğiniz basit bir formül:

İki bardak ılık suya, bir adet çiğ yumurtanın sarısını koyup iyice çırpın. Akşam yatmadan önce, bu karışımı saç diplerinize yedirerek başınıza sürün. Sabahleyin katranlı su ve bol suyla iyice yıkayın. Bu uygulama kepeklenmeyi de kesecektir. (30 Aralık 2007)
 

Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.