Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:


Bütün Yazıları


0-3 yaş arası televizyon zararlı mı?

6’ncı Hastalık nedir

Ağız kokusu

Alerjik nezle

Alt ıslatma tedavisi

Alt ıslatmak hakkında

Altıncı Hastalık

Altını ıslatmanın sebepleri

Ani bebek ölümü

Anne sütü nasıl saklanmalı

Anne sütünü nasıl artırabiliriz

Anne sütünün saklanması

Antibiyotik kullanırken tekrar düşünün

Astım nedir

Aşılar ve hayatımızdaki yeri

Aşıların önemi

Aşılarla ilgili yanlış anlaşılmalar

Ateşli çocuğa yaklaşım

Ayakkabı seçimi

Bademcikler ve geniz eti


1 2 3 4 5 6 7 8

 
Yazı boyutunu büyütmek için      Yazıcı için

Diş çürüğü olmayan çocuk var mı?

Çocuklarda genellikle ilk daimi diş 6 yaş civarında gelmesi beklenir. 6 yaş, çocukların henüz ağız hijyenini çok iyi sağlayamadıkları bir yaştır, bununla beraber ömür boyu kullanacakları ilk daimi dişleri çıkmıştır. Çocuklara diş fırçalama alışkanlığının erkenden kazandırılması bu nedenle çok önemlidir. Aynı zamanda çürük oluşumuna yol açan besinlerden uzak kalınacak şekilde beslenme eğitimi verilmelidir.

Bunların yanında diş hekimi tarafından koruyucu tedaviler uygulanarak çocukların daimi dişlerinin çürümesi önlenebilir. Düzenli olarak 6 ayda bir çocuk diş hekimine getirilmeli ve gereğinde topikal flor uygulamalıdır. Topikal flor uygulaması çocuğun daimi dişlerini güçlendirir ve çürük gelişimine karşı daha dirençli olmasını sağlar.

Süt dişleri geçici olduğu için ebeveynler tarafından genellikle nasıl olsa bu dişler değişecek denilerek pek önemsenmez. Dolayısıyla böyle bir düşünce süt dişlerinin temizliğinin ihmaline ve çürümesine sebep olabilir. Unutulmamalıdır ki süt dişlerindeki çürükler hem enfeksiyon odağı olarak ve ağrılarıyla iştahı bozarak çocuğa zarar verir ,hem de daimi dişlerin gelişimine zarar verir.

Süt dişleri ihmal edilip dolgu ile kurtarılamadığı zaman çekilmesi gerekir, erken süt dişi kaybı çocukların daimi dişlerinin çarpık olmasının en önemli etkenlerinden birisidir. Erken süt dişi kaybı sonucunda ağızda bulunan dişler boşluğa doğru kayar ve daimi dişlerin süreceği yer kalmaz sonuçta ortodontik problemler kaçınılmaz olur. Dolayısıyla süt dişlerinin sağlıklı olması çok önemlidir.

Çocuklarda ağız hijyeni çocuğun ilk dişleri sürdüğü andan itibaren başlamalıdır. Henüz bebek iken bu konuda yapılması gereken şey temiz bir bez parçasıyla bebeğin dişlerinin üzeri her emzirme veya mama yedikten sonra temizlenmesidir . Çocuğun yaşı biraz daha büyüyünce 2 yaş civarında diş fırçası kullanılmaya başlanmalıdır. (19 Ağustos 2007)
 

Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.