Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:


Bütün Yazıları


0-3 yaş arası televizyon zararlı mı?

6’ncı Hastalık nedir

Ağız kokusu

Alerjik nezle

Alt ıslatma tedavisi

Alt ıslatmak hakkında

Altıncı Hastalık

Altını ıslatmanın sebepleri

Ani bebek ölümü

Anne sütü nasıl saklanmalı

Anne sütünü nasıl artırabiliriz

Anne sütünün saklanması

Antibiyotik kullanırken tekrar düşünün

Astım nedir

Aşılar ve hayatımızdaki yeri

Aşıların önemi

Aşılarla ilgili yanlış anlaşılmalar

Ateşli çocuğa yaklaşım

Ayakkabı seçimi

Bademcikler ve geniz eti


1 2 3 4 5 6 7 8

 
Yazı boyutunu büyütmek için      Yazıcı için

D Vitamini vermeyi unutmayalım

Raşitizm, kemiklerde kalsiyum depolanmasının yetersiz olmasına bağlı olarak, özellikle uzun kemiklerde şekil bozukluklarıyla her yaşta görülebilen bir çocukluk çağı metabolik hastalığıdır. Özellikle süt çocukluğu döneminde görülen raşitizmin nedenleri çeşitli olmasına rağmen, en sık olarak D vitamini eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkmaktadır.

Raşitizm; bebekte kasılma, huzursuzluk, baş terlemesi, kabızlık, kaburgalarda yuvarlak çıkıntılar, bıngıldakların geç kapanması, kafa kemiklerinde yumuşama ve eğrilme, geç oturma ve yürüme, bacaklarda eğrilik, göğüs kemiklerinde bozukluk (göğüs içe veya öne doğru çıkar), kamburluk, bel kemiğinde eğrilik gibi belirtiler ile ortaya çıkar. Anne sütünde yeterli miktarda D vitamini olmadığı için, mutlaka bebeklere doğumu izleyen ilk günlerden itibaren D vitamini başlanması gerekiyor.

Besinlerle yeterli derecede D vitamini alınamaması, yeterince güneşe çıkılmaması, alınan D vitamininin bazı hastalıklar nedeniyle emilememesi gibi durumlarda da raşitizm ortaya çıkabilir. Çocukların güneşten faydalanabilmeleri için mutlaka direkt güneş ışığına maruz kalmaları gerekir. Camın arkasından değil direkt olarak güneş ışığına maruz kalınmalıdır. Bu arada korucuların güneş ışınlarını çeşitli yollarla etkisizleştirdiğini de gözardı etmemek gerekiyor.

Güneş ışınlarının sebep olabildiği cilt kanserlerinden korunalım derken, faydalarından da mahrum kaldığımızı düşünüyorum. Çocuklarımızın her gün en az 30 dakika güneşe çıkarılmalarını tavsiye ediyoruz. Mevsimin durumuna göre kışın öğle saatlerinde olabilirken, yazın bu saatlerin dışında ama yakın saatleri tercih etmekte fayda vardır. Yazın güneş ışınlarından zarar görmeyelim diye hem koruyucu kullanıp, hem de sabah veya akşama yakın saatlerde güneşe çıkmamızın bir faydası olacağını pek zannetmiyorum.

D vitamini düzenli ve uzun süreli verildiğinde yeterli kalsiyum ve fosfor sağlayarak yeni kemik oluşumunu artırıyor. D vitamininin diş ve kemik gelişiminde çok önemli rolü vardır. Sürekli olarak büyüyen ve gelişen, yeni kemik ve diş dokusu oluşan çocuklarımızda bu vitaminin yeterli alınmasının önemi çok büyüktür. D vitamini bağışıklık sistemimizin düzenli çalışmasına katkı sağladığı gibi, büyüme gelişmede çok önemli rolü vardır. Pratik olarak yeterli D vitamini alınamazsa büyüme gelişme geri kaldığı gibi, kemik diş gelişimi problemleri ve sık geçirilen ateşli hastalıklar kaçınılmazdır.

D vitamini başlıca hayvansal besinlerde bulunuyor. Tereyağı, süt, peynir, balık ve karaciğer başlıca D vitamini kaynaklarıdır. D vitamini bitkilerde de bulunur ancak sadece hayvansal gıdalardan alınan D vitamini vücutta depolanabiliyor.

Sonuç olarak gerek besinlerle alarak, gerekse güneş ışınlarına direkt maruz kalınarak D vitamini ihtiyacımızı karşılayabileceğimiz gibi büyüme gelişmenin hızlı olduğu dönemlerde (özellikle süt çocukluğu döneminde) vitamin desteğine de gerek vardır. Yenidoğan döneminden itibaren doktorunuzun önerdiği vitamin ilaçlarını lütfen aksatmadan düzenli bir şekilde vermeye çalışın. (04 Kasım 2007)
 

Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.