Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:


Bütün Yazıları


0-3 yaş arası televizyon zararlı mı?

6’ncı Hastalık nedir

Ağız kokusu

Alerjik nezle

Alt ıslatma tedavisi

Alt ıslatmak hakkında

Altıncı Hastalık

Altını ıslatmanın sebepleri

Ani bebek ölümü

Anne sütü nasıl saklanmalı

Anne sütünü nasıl artırabiliriz

Anne sütünün saklanması

Antibiyotik kullanırken tekrar düşünün

Astım nedir

Aşılar ve hayatımızdaki yeri

Aşıların önemi

Aşılarla ilgili yanlış anlaşılmalar

Ateşli çocuğa yaklaşım

Ayakkabı seçimi

Bademcikler ve geniz eti


1 2 3 4 5 6 7 8

 
Yazı boyutunu büyütmek için      Yazıcı için

Boğmaca

Boğmaca, “Bordatella pertussis” adında bir bakteri tarafından meydana getirilen tehlikeli bir hastalıktır.

Nasıl bulaşır?

Boğmaca hava yoluyla yayılır ve çok bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalığın bebeklere bulaşması, bebeğin çevresindeki anne-baba-kardeş veya diğer kişilerden olmaktadır.


Belirtileri nelerdir?

Boğmaca’nın kuluçka dönemi sıklıkla 5-10 gün arasında değişir. Belirtilerinin ortaya çıkması için maksimum süre 21 gündür.
Soğuk algınlığına benzer belirtilerle başlar, daha sonra tipik olarak boğulurcasına, yoğun ve sık öksürük nöbetleri görülür. Bebekler ve küçük çocuklar nöbetler sırasında morarabilir veya kusabilirler, hatta boğularak hayatlarını kaybedebilirler.
Boğmaca ergen ve erişkinlerde genellikle daha hafiftir ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarında da görülebilen öksürüğe benzer dirençli öksürük vardır. Bununla birlikte bu bireyler hastalığı aşılanmamış kişilere veya bağışıklığı henüz oluşmamış bebeklere bulaştırabilirler.


Ne kadar ciddi bir hastalıktır?

Boğmaca özellikle küçük bebekler için çok ciddi bir hastalıktır. Küçük bebekler, muhtemelen beyine oksijen temininin azalmasına bağlı olarak çıkan nöbet ve beyin enfeksiyonuna daha fazla yakalanma riski taşırlar.


Boğmaca III

Boğmacaya karşı kendimi nasıl koruyabilirim?

Aşı ile korunabilirsiniz. İlk karma aşıları tamamlanmış her anne-baba veya küçük bebeklerle teması olan kişiler (bakıcı gibi) hayatları boyunca en az bir kez erişkin tip karma aşı (Tdab-IPV aşısı) olabilirler. Böylece hem kendinizi, hem de bebeğinizi boğmacaya karşı koruyabilirsiniz.


Aşı nasıl etki etmektedir?


Erişkin tip karma aşı (Tdab-IPV aşısı) difteri boğmaca, çocuk felci hastalıklarına sebep olan ölü mikro-organizmaların bazı parçalarını içermektedir.
Bu parçalar vücuda verildiğinde bağışıklık sistemini uyarmakta, antikor denilen maddeler, gerçek hastalık yapan mikro-organizma ile karşılaştığında, mikropları tanıyarak aşılanmış kişinin hasta olmasını engellemektedir. Aşılar doğru bir şekilde kullanıldığında, çiçek hastalığının ortadan kalkması gibi hastalıklar dünyamızdan yok olabilecektir.


Lütfen dikkat!


Kendinizin ve ailenizin hangi aşılarının eksik olduğunu mutlaka sorgulayın. Bu konuda doktorunuzdan yardım alabilirsiniz.
Erişkin tip karma aşınızı olmadıysanız mutlaka yaptırın ve yapılmasını etrafınıza hatırlatın. Erişkinlerin eksik aşılanması kendilerine pek fazla değil ama etraflarındaki aşısız veya bağışıklığı tam gelişmemiş küçük bebeklere ciddi zararlar verebilmektedir.(23 Haziran 2009)
 

Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.