Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:


Bütün Yazıları


Ahududu kanserden koruyor

Akdeniz diyeti, yumurta ve sivilceli ciltler

Alerji mevsimi başlıyor

Anne sütü en değerli besin

Antioksidanlar ve göz alerjisi

Asmadaki sağlìk, üzüm

Aşure, vitamin ve protein deposu

Bakliyatın faydaları ve tedavi hattı

Bal ve tarçın ile gelen sağlık

Baş ağrıları

Baş ağrısı ve egzama

Başınız mı dönüyor? ANASON ÇAYI için

Beslenme şekli ve yaşlanmak

Beşikten mezara süt

Beyaz çay, ayva ve pekmez

Beyin sağlığı ve cildiniz için

Bir kilo ceviz, dört kilo bifteğe bedel

Bitkilerin ilaçlarla etkileşimine dikkat edin

Bronşit ilacı ve güzellik reçeteleri

Bronşit, ceviz ve zeytinyağı


1 2 3 4 5 6 7 8 9

 
Yazı boyutunu büyütmek için      Yazıcı için

Başınız mı dönüyor? ANASON ÇAYI için

Baş dönmesi sık karşılaşılan bir şikayettir. Zaman zaman, insan kendisinin veya etrafındaki eşyaların boşlukta döndüğünden şikayet eder. Bazı kişiler de çok farklı şeyleri baş dönmesi olarak ifade eder. Tıp dilinde “vertigo” denen baş dönmelerinin çok çeşitli sebepleri vardır. Baş dönmesinin hangi sebepten kaynaklandığını anlamak için bazen çok ciddi tetkikler gerekebilir. Onun için, bir tedavi önermeden önce hastalığın gerçek sebebinin ortaya çıkarılması gerekir. Tedavi, hastalığın sebebine göre yapılır.

BUNLARA DİKKAT

Baş dönmelerinde yapılacak ilk iş, hemen bulunduğunuz yere oturmak, öne doğru eğilmek veya mümkünse yatmaktır.

Ani pozisyon değişikliklerinden kaçının. Örnek olarak; yatarken aniden kalkmayın veya bir taraftan diğerine ani olarak dönmeyin.

Dolaşımı bozacak ürünleri (nikotin, kafein ve tuz) az kullanın.

Baş dönmesine sebep olan stres, sinirlilik veya alerjiniz olan maddelere maruz kalmamaya çalışın.

Baş dönmeniz olduğunda araba kullanmak, tehlikeli alet kullanmak gibi size ve etrafınıza zarar verebilecek aktivitelerden uzak durun.

YARARLI FORMÜLLER
Anason çayı baş dönmesinde size yardımcı olacaktır. Hazırlanması da çok kolay. Bir çay bardağı sıcak suya bir kahve kaşığı anason koyun. 10 dakika kadar demlenmesini bekledikten sonra süzüp için.

Bir başka formül ise, bir bardak suya, birer çay kaşığı nane, oğul otu (melissa), papatya, yarım çay kaşığı kimyon ve 4-5 adet karanfil atarak kaynatın. 10 dakika kadar demlenmeye bırakın. Süzdükten sonra balla tadlandırarak yudum yudum için. Günde 3 defa; sabah, öğle ve akşam tekrarlayın.

Ayrıca bir avuç kişnişi 2-3 bardak suda kaynatın ve süzün. günde 3 defa birer çay bardağı için.

NELER YAPILABİLİR?

Doktor ataklarınızın sıklığını, süresini, ciddiyetini ve karakterini değerlendirdikten sonra şu tedavileri önerebilir:

Diyet ve ilaç: Az tuzlu diyet ve bir diüretik (suyu vücuttan atılımını sağlayan) ilaç tedavisi “vertigo” ve “meniere” (iç kulakta bulunan ve dengeden sorumlu sıvılardaki basınç artışından kaynaklanan baş dönmesi) hastalarında atak sıklığını azaltabilir. Diüretikten tam verim alabilmek için tuzu kısıtlamanız ve ilacınızı belirtildiği şekilde düzenli almanız çok önemlidir.

Yaşama biçimi: Kafein, sigara ve alkolden uzak durun! Düzenli uyuyun ve iyi beslenin. Fiziksel olarak aktif olun ama gereksiz yorgunluklardan kaçının. Stresten uzak durun; çünmü bu baş dönmesi ve kulak çınlamasına sebep olabilir.

Diğer tedbirler: Eğer belirti vermeden gelen ani baş dönmeniz oluyorsa, araç kullanmayın. Güvenlik için derin sularda yüzmekten, merdivenlerden, yapı iskelelerinden vazgeçmeniz de gerekebilir.

Cerrahi müdahale: Eğer baş dönmesi atakları yukarda belirtilen tedbirlerle kontrol edilemiyorsa ve günlük hayatı kısıtlıyorsa; endolenfatik şant (iç kulak sıvısının boşaltılması) veya dekompresyon (iç kulak basıncının azaltılması) ya da vestibüler nörektomi (denge sinirinin kesilmesi) gibi operasyonlar da yapılabilir.

BAŞ DÖNMESİ, KANSIZLIK VE TANSİYONDAN OLABİLİR

Baş dönmesi kalıcı veya geçici sebeplerden kaynaklanabilir. Sebeplerin en yaygın olanı kansızlık ve tansiyondur. Baş dönmesinin sebeplerini şöyle sıralayabiliriz:

* Kansızlık ve kan hastalıkları
* Düşük veya yüksek tansiyon
* Kulak ağrısı veya kulaktaki rahatsızlık
* Vasıta tutmaları
* Bazı göz hastalıkları
* Damar sertliği ve bazı kalp rahatsızlıkları
* Özellikle iç ve ortakulakta meydana gelen enfeksiyonlar
* Ani hava değişimleri
* İlaç veya gıda zehirlenmeleri
* Beyinde ve sinir sisteminde meydana gelen hastalıklar
* Alerjik rahatsızlıklar
* Mikrobik hastalıklar
* Sara ve bazı ruh hastalıkları

AKLINIZDA BULUNSUN
Bu aylarda C vitaminini bolca tüketin

Bahar aylarında vücut direncinin düşmemesi için C vitamini içeren sebze ve meyvelerin bol bol tüketilmesi tavsiye ediliyor. Baharla birlikte insanlarda meydana gelen bir takım değişikliklerin vücudun temizleme sistemini de olumsuz etkilediğini belirten Eyüp Devlet Hastanesi Diyetisyeni Pınar Akkuzu, “Bu da birçok kişide bitkinlik, güçsüzlük, yorgunluk, isteksizlik, uykusuzluk, huzursuzluk gibi şikayetlere yol açıyor” diyor.

Bilinçli ve sağlıklı beslenmenin hastalıklarla ilgili risk faktörlerini de ortadan kaldırabileceğini savunan Akkuzu, “Özellikle içinde bulunduğumuz bahar aylarında insanların vücut direnci düşer. Bu aylarda C vitamini yönünden zengin olan yeşil ve kırmızı biber, fasulye, bakla, taze soğan, sarımsak, börülce, bezelye, domates, maydanoz, kırmızı lahana, pazı, kuşkonmaz, tereotu gibi yeşil sebzeler ve limon, portakal, karpuz, çilek, elma, kivi, muz gibi meyveler bolca tüketilmelidir” hatırlatmasında bulunuyor.

OT DEYİP GEÇMEYİN

Ağız ve boğaz iltihaplarına

EBEGÜMECİ

Kendi kendine yetişen ve mor renkli çiçekleri olan bir bitkidir. Yaprakları ile çiçekleri ilaç olarak kullanılır. Ayrıca taze yapraklarından sebze olarak da yararlanılabilir. Ebegümeci, göğsü yumuşatır. Öksürüğü keser. Mide bulantısı ve kusmaları önler. Ateşi düşürüp vücuda rahatlık verir. Boğaz ve bademcik iltihaplarını giderir. Dişeti hastalıklarını tedavi eder. Barsak gazlarında faydalıdır. Nefes darlığına yol açan akciğer hastalıklarında da ebegümecinin çayı çok etkilidir.

Ebegümeci kurutulup çayı hazırlanıp balla tatlandırılarak içilebilir. Tazesi de bir gün önceden ıslatılarak yine ılık çay şeklinde içilebilir. Çiçeklerinden bir çorba kaşığı alınıp 3 su bardağı suda kaynatılır 1 saat kadar demlendikten sonra süzülür ve yemeklerden önce birer bardak içilir. Yine taze yaprağıyla sapları soğanla- sarmısakla kavrularak veya ıspanak gibi pirinçle veya bulgurla pişirilip üzerine sarımsaklı yoğurt ilave edilelerek yenilebilir...(20 Nisan 2008)
 

Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.