Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:


Bütün Yazıları


Sağlıklı yenidoğanlarda sarılık

Sarılığın tipleri nelerdir

Sarılık nasıl tedavi edilir

Ses kısıklığı nedir

Sıcaklar ve yemek yememe

Sıcaklara dikkat

Sıcaklarla ilgili pratik öneriler

Suçiçeği ve korunma

Sünnet hakkında her şey

Sütünüz yetiyor mu?

Televizyon faydalı mı zararlı mı?

Tetanostan korkun

Tuvalet eğitimi

Uçak yolculuğu hakkında

Uçakla ilgili pratik bilgiler

Uykusuz geceler

Yabancı cisim şüphesinde ilk yardım

Yabancı cisimlere dikkat

Yemek savaşlarına son -1 ,2-

Yemek yeme eğitimi


1 2 3 4 5 6 7 8

 
Yazı boyutunu büyütmek için      Yazıcı için

Yenidoğanlarla ilgili pratik notlar

* Bebeklerin gözleri niçin mavimsi görünür?
Yeni doğanların gözlerinde mavimsi bir renk olur. Bu mavim silik çocuğunuzun göz renginin mavi olacağını göstermez. Doğumundan itibaren haftadan haftaya değişir. Renkli gözlere sahip olacak bebeklerde mavi ton, daha canlıdır. Ancak açık mavi gözlü görünen bebeklerin gözleri zamanla yeşil, açık ela gibi farklı renklere dönüşebilir. Koyu gözlere sahip olan bebeklerde mavilik daha koyudur, kalıcı göz rengi daha açık renk gözlü bebeklere göre daha kısa zamanda belirginleşir.

Anne babaların en çok merak ettiği konulardan biri de yeni doğan bebeğin göz rengidir. Özellikle anne babadan birinin farklı göz rengine sahip olması bu merakı daha da arttırır. Ancak göz renginin kalıtsal (irsî) olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Genel olarak bebeklerin ilk 9 ay içerisinde göz renkleri tam olarak belli olmaz.


* Tenleri niçin bu kadar güzel kokar?
Bebekler güzel kokar çünkü terleyemezler. Ter bezleri başlangıçta tam olarak gelişmediğinden, yetişkinler gibi terleyemediklerini bilmelisiniz. Terleyemedikleri için bakterilerin oluşturdukları kötü kokuyu bebeğinizde hissetmeniz mümkün değildir. Ayrıca gelişiminin sağlıklı olabilmesi için annelerin sık sık banyo ettirdiklerini düşünürseniz, güzel kokmamaları için hiçbir sebep yok. Banyodan sonra cildini yumuşatmak için kullanılan yağlar, kremler de bebeklerin güzel kokmasına sebep olur.


* Bebeğin teni neden bu kadar yumuşak olur?
Bunun nedeni yetişkinlere oranla ciltlerinin daha çok nem ve yağ oranına sahip olmasıdır. Sert olan dış tabaka henüz oluşmamıştır. Bu nedenle yumuşacık ve pürüzsüz bir tene sahiptirler. Bu bilgileri dikkate alarak onu, güneşin yakıcılığından ve rüzgârdan korumanız gerektiğini aklınızdan çıkarmamalısınız.


* Neden bazı bebekler saçlı bazı bebekler kel olarak dünyaya geliyor?
Bebeğinizin saçlı ya da saçsız doğması onun gelecekteki saçının gür olup olmayacağına işaret sayılmaz. Bebeğiniz saçlı da doğsa, bir süre sonra o saçlar dökülecek ve çocukluk saçları gelecektir. Genel olarak gür saçlı aileye sahip bebeklerin saçlı doğma oranı daha yüksek olup bunun tersi de normaldir. Bebeklerin saçlı doğup doğmamasında kalıtsal (irsî) özellikler ve rahim içi etkenlerin yanında, çevresel faktörler de önemlidir...(10 Mayıs 2008)


* Bebeklerin nefesi neden hoş kokar?
Hoş kokar çünkü onların dişleri yok. Eğer dişleri olsaydı bakterilerin oluşması için ortam sağlayacağından kötü koku duyabilirdiniz. Ayrıca anne sütüyle beslendiklerinde çoğu zaman hoş bir süt kokusu duyulmasına sebep oluyor. Bebeklerin sık sık ağzını açmaları, ağzında oluşabilecek bakterileri engellediğinden temiz kalmalarını sağlıyor.


* Neden uykularında gülümsüyorlar?
Evet, rüya görüyorlar da ondan. Yetişkinlerin 8 saatlik bir uykuda yaklaşık 2 saat rüya gördüklerini ve uyanınca çoğu zaman hiçbirini hatırlamadıklarını düşününce, bebeklerin rüya görmelerini daha rahat anlayabiliriz. Bebeklerin uykuda verdikleri gülücüklerin sebebi, rahat ve mutluluktan kaynaklanıyor.


* Bazı bebeklerin yüzünde neden beyaz sivilceler oluşur?
Bebeğinizin yüzünde oluşan beyaz sivilcelerin sebebi, cildinde tıkanmış ter ve yağ bezleridir. Bu bezler daha çok burun, yanaklar ve çenede milia adı verilen topluiğne başı büyüklüğünde beyaz noktacıkların oluşmasını sağlar. Sakın bu noktaları sıkmaya kalkmayın.Çünkü ter ve yağ bezleri birkaç hafta içinde çalışmaya başlayacağından kendiliğinden kaybolur.


* Bazı bebekler neden tüylü doğar?
Bazı yeni doğan bebeklerin vücudunda belirgin tüyler bulunur. lanugo adı verilen ipeksi, ince vücut tüyleri daha çok saçlı deriye komşu bölgelerde, omuzlarda, alında, kulaklarda ve yüzde yaygın bir şekilde görülebilir. “Bebeğim, çok tüylü mü olacak?” diye endişelenmenize gerek yok. Çünkü haftalar içinde bu tüyler dökülecek, bebeğinizin teni tertemiz olacaktır.


* İlk haftalarda ağladıklarında niye gözlerinden yaş gelmez?
Ağlayan bebeğinizin gözlerinde yaş görmezseniz merak etmeyin. Çünkü yeni doğanların gözyaşı bezleri tam olarak çalışmadığından, ağlarken sadece çığlıklarını duyabilirsiniz. Ancak üçüncü haftadan sonra boncuk bon cuk gözyaşı akıtacaktır.
(17 Mayıs 2008)


* Ani ses duyduğunda niye sıçrar?
Bebeğiniz genel olarak ani duyduğu seslere sıçrayarak tepki verir. Kollarını birdenbire açar, bacakları ve vücudu gerginleşir. Ama kısa sürede eski hâline döner. Bu bebeğinizin doğuştan getirdiği bir reflekstir. Zamanla bu korku refleksi de kaybolur...


* Elleri nasıl bu kadar sıkı kavrayabiliyor?
Bebekler bazı reflekslerle doğuyor. Bebeğinizde gördüğünüz kavrama, doğuştan gelen bir refleks. Uzattığınız nesneyi, parmağınızı sımsıkı tutarlar, bırakmak yanlısı değildirler. İlk 6 aydan sonra bu kavrama refleksi kaybolacak ve bilinçli yakalama başlayacaktır.


* Ağlarken çenesi neden titrer?
Ağlarken titreyen çenesi, bebeğinizin henüz sinir sisteminin tam gelişmediğini gösteriyor. Zamanla sinir sistemindeki olgunlaşma, titremenin ortadan kaybolmasını sağlayacaktır.


* Ayakları neden hassas olur?
Bebeklerin ayaklarında yetişkinlerinki gibi kalın bir deri tabakasının olmaması daha hassas olmasını sağlıyor. Siz, dokunur dokunmaz ayaklarını çekmesi doğuştan gelen bir refleks.


* Göğüsleri neden şiş görünür?
Bebeğin kız ya da erkek olsun, göğüs dokusunun şiş görünmesi son derece normaldir. Çünkü anneden gelen hormonların etkisi altındadır. Hatta bazı bebeklerde göğüs uçlarından süt aktığı bile görülebilir.Yapacağınız tek şey, bu durumun normal olduğunu bilip, asla müdahale etmemektir. Çünkü bu şişlik ve belirginlik bir süre sonra kendiliğinden geçecektir.


* Bazı bebekler neden daha fazla uyur?
Yenidoğan bir bebeğin ortalama uyku süresi 16 saat olması gerekir. Ama bu her zaman istenen ortalamada olmuyor. Beslenme problemleri, gaz şikâyetleri, ortama uyum süreci gibi sebeplerle kimi 12 saat uyurken kimi 22 saat uyuyabiliyor. Uyku düzeninin oturmadığı bu ilk günlerde, farklı uyuma saatlerini normal kabul etmeniz gerekiyor. Zaman içerisinde dış dünyaya alışacak olan bebeğiniz uyku düzenini de kazanacaktır. (24 Mayıs 2008)

 

Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.