Bitkilerin ilaçlarla etkileşimine dikkat edin
ZEHİRLENMELERE SEBEP OLABİLİR
Bazı şifalı bitkilerin diğer ilaçlarla ters reaksiyona sebep olabileceği, bunun da zehirlenmelere yol açabileceği belirtiliyor
Şifalı bitkilerle tedavi uygulaması günümüzde “alternatif veya tamamlayıcı tıp” isimleriyle modern tıp tarafından da ilgiyle izleniyor ve uygulanıyor. Ancak uzmanlar bu konuda dikkatli olmak gerektiğini belirtiyor. Özellikle bazı şifalı bitkilerin diğer ilaçlarla etkileşimlerinin ters reaksiyona sebep olabileceği, bunun da zehirlenmelere ve tehlikeli sonuçlara yol açabileceği belirtiliyor.
UZMANLAR UYARIYOR
2. Uluslararası Hasta Güvenliği Kongresi için Antalya’da bulunan Kanada İleri Etkili Teknoloji Değerlendirme Merkezi (HiTEC) uzmanı Janet Martin de bu konuya dikkat çekerek bazı örnekler verdi: “Mesela; sarımsak, zencefil, ginkgo biloba gibi bitkiler kanı sulandırarak pıhtılaşmayı azaltıyor. Bu sebeple asprin ve ağrı kesici kullananlar ile cerrahi müdahalede bulunulacak kişilerin bu bitkileri kullanmamaları gerekir.”
Martin, şifalı bitkilerden “ginseng”in bazı ilaçlarla ters bir etkileşiminde uykusuzluk, baş ağrısı, mide bulantısına, biber ailesinden gelen “kava” bitkisinin de karaciğer yetersizliğine ve epileptik reaksiyona sebep olduğunu söyledi.
MARTİN’DEN İPUÇLARI
Şifalı bitkilerle ilgili tavsiyelerde bulunan Janet Martin, bunların etkileri konusunda da bazı ip uçları verdi:
“Türkiye’de gümüş kayısı, fil kulağı, kız saçı, yelpaze çamı gibi isimlerle de anılan ‘ginkgo’, devamlı dikkat gerektiren veya yoğun ve stresli işlerde çalışanların, dikkat, enerji ve performansını artırmak için öneriliyor. Ginkgo, hafıza ve konsantrasyonu güçlendirirken aynı zamanda enerji takviyesi de sağlıyor. Sindirim sistemindeki gazı gideren, boğaz ve broşlardaki iltihabı çözen zencefil, hamileliğin başlangıcındaki sabah bulantılarını da gideriyor.
Sakinleştirici etkisi olan kava, migren tipi baş ağrılarını azaltıyor. Önemli miktarda “germanyum” ihtiva eden sarımsak, antibiyotik etkili, vücudun bağışıklık sistemini destekliyor, fiziksel dayanıklılığı artırıyor, kan basıncını düzenliyor ve kolesterolü düşürüyor. Solunum sistemi rahatsızlıklarında kullanılan Kirpi otu (echinacea) soğuk algınlığı, grip, öksürük ve bronşit tedavisinde son derece iyi sonuç veriyor
Yeşil çay, mide kanserini önlüyor
Amerikan bilim adamları, Çinlilerin geleneksel içeceği olan yeşil çayın, mide kanseri ve gastrit gibi hastalıklarda tedavi ve koruyucu etkisinin olduğunu açıkladı. Alman Bild der Wissenschaft dergisinde yer alan habere göre, California Üniversitesi’nde görevli bilim adamlarının yaptığı araştırmaya 133 mide kanseri ve 166 gastrit hastası ile 600 sağlıklı kişi katıldı.
Sigara ve alkol kullanımıyla yaş, kilo ve eğitim gibi faktörlerin de hesaba katıldığı araştırma sonucunda, düzenli olarak yeşil çay içen kişilerin mide kanseri olma riski yüzde 48, gastrit olma riski de yüzde 50 oranlarında azalıyor.
Bilim adamları, yeşil çayın olumlu etkisinin, içinde bulunan ve serbest radikaller denilen zararlı maddeleri etkisiz hale getiren antioksidanlardan kaynaklandığını tahmin ediyorlar. Daha önce yeşil çayın, eklem romatizmasına iyi geldiği de açıklanmıştı.
OT DEYİP GEÇMEYİN
Kolesterol ve üreye çözüm
ENGİNAR
Zeytinyağlı yemeği çok lezzetli olan enginar, aynı zamanda iyi bir şifa kaynağıdır. Kandaki üre ve kolesterolü düşürür, şeker miktarını ayarlar. Şeker hastaları için çok faydalıdır. Damar sertliği ve kalp hastalıklarını önler. Ayrıca, Böbreklerdeki kumların dökülmesine yardımcı olur. Sarılık hastalığının tedavisinde kullanılır. Karaciğer hastalıklarının çabuk geçmesini sağlar. Mide ve bağırsakları temizler, ishali keser. Romatizmal ağrıları geçirir.
Sindirim sistemi ve midenin dostu
TERE
Turpgiller familyasından; bahçe teresi, çayırteresi, kışteresi, su teresi, yaban teresi, yer teresi gibi çeşitleri olan bir bitkidir. Tadı oldukça acımsıdır, fakat son derece faydalı bir bitkidir: İştah açar. Hazmı kolaylaştırır. Bronşları temizler, öksürük söktürür. Böbrekleri ve idrar yollarını temizler. Grip ve soğuk algınlığının çabuk geçmesini sağlar. Hastalıklara karşı direnci artırır. Kansızlığı giderir. Sinirleri yatıştırır. Sigaranın zararlarını azaltır. Suyu, saç dökülmesini ve kepeği önler. Tere kanserle savaşan sebzelerin arasında olduğu gibi aynı zamanda en fazla kalsiyum, demir ve folik asit bulunanların başında geliyor.
AKLINIZDA BULUNSUN
Cilde tazelik ve parlaklık
Pırasa, cilt bakımında çok etkili ve faydalı bir sebzedir. İki tane pırasanın beyaz kısımlarını ince ince kıyın. Bir bardak sütle birlikte on dakika pişirin. Lapa haline gelen pırasaları ılık halde temiz cildinize sürün. 20 dakika bekledikten sonra cildinizi gül suyu ile temizleyin. Kısa sürede cildinizin parlak ve canlı bir görüntüye kavuştuğunu farkedeceksiniz.
Çürüklere hamur ve alabalık
Cilt yırtılmadan, altındaki bir kılcal damarda görülen kanamaya halk arasında “Çürük”, Tıp dilinde ise, “Ekimoz” denir. Bu gibi durumlarda yapılacak ilk iş; çürüğün üzerine soğuk su ile kompres yapmaktır. Ayrıca aşağıdaki reçeteler de uygulanır. Bir parça buğday ekmeği, ağızda çiğnenip, çürüğün üzerine konur. Kuruyunca, yenisi ile değiştirilir. 1 su bardağı soğuk suya; 2 çorba kaşığı nişasta konur. Hamur haline gelinceye kadar yoğurulduktan sonra çürüğün üzerine konur. Küçük bir alabalık, uzunlamasına kesilip, çürüğün üzerine sarılır. (30 Mart 2008)
|