Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:


Bütün Yazıları


Kızamık hakkında gerçekler

Kızamıkçık deyip geçmeyin

Kolik

Konuşma gelişimi

Konuşmaya destek

Korku ile baş edebilme

Kulak tüpü hakkında

Kusma her zaman problem midir?

Kuş gribi nedir

Lösemi nedir, tedavisi nasıl olur

Obezite nedir

Okuma alışkanlığı kazandırma

Okuma alışkanlığı ve kitap seçimi

Orta kulak iltihabı

Orta kulakta iltihap ve sıvı birikimi

Otizm nedir

Oyun ve oyuncak seçimi

Parmak emme ve emzik

Reklamlar ve dizi filmler

Rotavirüs nedir


1 2 3 4 5 6 7 8

 
Yazı boyutunu büyütmek için      Yazıcı için

Yabancı cisimlere dikkat

Gözde yabancı cisim
Çocuklarda sıkça rastlanır. Açık havada oynayan çocuklarda bitki parçaları ya da toprak taneleri göze kaçar. Gözde yanma, batma, sulanma, kaşıntı ve ovmaya bağlı kızarıklık görülebilir. Hatalı müdahaleler göze zarar verir ve yabancı cismin çıkarılması daha da güçleşir.

Çocuğun gözlerini ovması önlenmeli, bol suyla yıkadıktan sonra gözyaşı ile çıkmasını beklemelidir. Bu olmuyor ve cisim gözle görülebiliyorsa temiz bir bez parçasının kenarı ile alınabilir. Çıkartma işleminde pamuk kullanılmaz. Yabancı cisim yine çıkmıyorsa, uygun göz merkezine yönlendirilmelidir.


Kulakta yabancı cisim
Kulağa nohut, mercimek gibi gıdalar, boncuk tanesi, böcek ya da bitki parçaları kaza ile kaçabilir. Özellikle böcekler hareket ve sesleri ile çok rahatsızlık verir. Su ile şişen tahıllar ve kuru baklagillerin çıkarılması çok zorlaşır. Bazen kulağı temizlemekte kullanılan pamuk ve çöpler kulakta kalabilir.

Kulaktaki yabancı cisimleri çıkartmak için sivri, uzun cisimler sokmak doğru değildir. Kulak yere bakar durumda iken kulak kepçesi küçük çocukta geriye ve aşağıya büyükte geriye ve yukarıya çekilerek cisim çıkarılmaya çalışılır. Böcekler ışık tutularak dışarıya çıkarılabilir.
Başarılı olunamazsa uygun merkeze gönderilir.


Burunda yabancı cisim
Çocuklarda sıklıkla görülebilir. Yabancı cismin olduğu tarafın karşısındaki burun köküne bastırılarak kişi sümkürtülür. Başarılı olunamazsa kişi nakledilir. Erken dönemde farkına varılmazsa, tek taraflı uzun süre devam eden kötü kokulu akıntı olarak karşımıza çıkabilir.


Boğazda yabancı cisim
Boğaza takılan yabancı cisim, elle ulaşılabiliyorsa elle çıkarılır. Aksi takdirde küçükse baş aşağı tutularak, büyükse iki kürek kemiği arasına vurularak yardım edilir.


Yabancı cisimlerin yutulması
Yutulan cisim bozuk para gibi küçük, düzgün kenarlı ise kendiliğinden çıkacaktır. Müdahale gereksizdir. Sivri, uzun, batıcı, kesici cisimler yutulmuş ise acilen nakledilmesi gerekir.
(13 Temmuz 2006)
 

Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.