Hafif sarılıklarda tedavi gerekli değildir. Eğer sarılık yükselmeye devam eder, bebek kendisi bilirubini temizleyemez ise fototerapi denen özel ışınlar veya diğer tedavi yöntemleri ile tedavi gerekebilir. Fototerapide mavi-mor ışık yayan floresan lambaları kullanılır. Bebeğe çıplak olarak uygulanan fototerapide bebeğin gözünü ışınlardan korumak gerekir.
Bu işlemlerin uygulanabilmesi için bebeğin birkaç gün hastanede kalması gerekebilir. Böylece bebeğin vücudunda biriken bilirubin idrarla atılacak şekle dönüşür. Sonuçta hem bağırsak hem de böbrek yoluyla bilirubin hızla vücuttan uzaklaştırılmış olur.
Sarılıklı bebeğe uygulanan diğer tedavi yaklaşımları; bebeğin anne sütüyle veya anne sütü yetersiz ise mama ile sık sık beslenmesidir. Böylece mekonyum dediğiniz bilirubinden zengin dışkı bir an önce atılır. Çok yüksek bilirubin değerlerinde uygulanan diğer bir tedavi yaklaşımı kan değişimidir. Bu uygulamada bebeğin kanı, uygun taze kan ile değiştirilerek bilirubin vücuttan uzaklaştırılır.
Doktorumu ne zaman aramalıyım?
1- Sarılık ilk 24 saat içinde ortaya çıkmışsa,
2- Bebeğin 38 dereceden yüksek ateşi varsa,
3- Bebek hasta görünüyorsa (emmesi, ağlaması zayıf, hareketleri az),
4- Bebeğin sarılığı 7 günden sonra artıyorsa,
5- Bebeğin sarılığı iki haftadan fazla uzamışsa,
6- Bebek yeteri kadar kilo alamıyorsa,
Bebeğimin sarılığı ne kadar süre devam edecek?
Sarılığın süresi bebekten bebeğe değişir. Sarılık fark edildikten sonraki ilk birkaç gün içinde yükselir, daha sonra 3-4 gün içinde yavaş yavaş düşer. 1-2 hafta arasında tamamen kaybolur. Anne sütü alan bebeklerde, mama ile beslenen bebeklere göre sarılık biraz daha uzun süre gözlenebilir. Bu durumda bilirubin seviyeleri bebeğe zarar vermeyecek düzeylerde olduğundan endişelenmeye gerek yoktur. (13 Ocak 2008)