Sağlıklı yenidoğanlarda sarılık
Yenidoğan Sarılığı nedir?
Sarılık yenidoğan bebeğin cildinin ve göz aklarının sarıya boyanmasıdır. Eritrosit dediğimiz kırmızı kan hücrelerinin yıkımı sonucu ortaya çikan, bilirubin denen sarı renkli bir madde kanda aşırı birikirse sarılığa neden olur.
Yenidoğan bebeklerde neden görülür?
Normalde kanda biriken bilirubin maddesi karaciğer tarafından alınır, safra ile bağırsaklara atılır ve daha sonra dışkı ile uzaklaştırılır. Karaciğerin bilirubini alım hızından daha fazla bilirubin oluşacak olursa, sarılık ortaya çıkar.
Bu durumun birkaç sebebi vardır:
1- Yenidoğan bebeğin karaciğeri henüz gelişmesini tamamlamamıştır. Bu yüzden vücutta biriken bilirubini yeteri kadar uzaklaştıramaz,
2- Yenidoğan bebeklerde karaciğerin alıp atabileceğinden daha fazla bilirubin oluşur,
3- Bebeğin bağırsaklarına salgılanan bilirubinin büyük bir kısmı dışkı ile dışarı atılamadan tekrar geri emilir.
Bilirubin nedir?
Kana rengini veren kırmızı kan hücreleri, hemoglobin denen bir madde ihtiva ederler. Hayat süreleri kısa olan bu hücrelerin ölmesi sonucu ortaya çıkan hemoglobin sarı renkli bilirubine dönüşür. Normal yenidoğanlar ihtiyacından fazla kırmızı kan hücrelerine sahip olduklarından ve karaciğerleri henüz yeteri kadar olgunlaşmadığından oluşan bilirubini hemen kandan uzaklaştıramazlar. Daha büyük bebekler, çocuklar ve erişkinler bilirubini çabucak kandan uzaklaştırırlar.
Bebeğimin sarardığını nasıl anlayacağım?
Anne ve babalar bebeklerinin cildinde ve göz aklarındaki renk değişikliğine dikkat etmelidirler. En iyisi bebeğin doğal ışıkta değerlendirilmesidir. Sarılık önce yüzde ardından, gövdede fark edilir. Sarılık ilerledikçe ayaklara doğru yayılır. Parmağınızla bebeğin burun ucuna veya alnına nazikçe basıp çektiginizde normalde cilt beyaz görünür. Şayet sarı renk görülüyorsa bebeğinizin doktorunu arayarak sarılığını kontrol etmesini isteyin. (30 Aralık 2007)
|