Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:


Bütün Yazıları


Bebeğin ilk banyosu

Bebeğinizi mutlu etmenin yolları

Bebeğinizin ilk 2 yılı

Bebeğinizin uyku düzeni

Bebek bakımı hakkında her şey

Bebek beslenmesi ve organik tarım

Bebekle uyumak

Bebeklerde ağlama

Bebeklerde işitme kaybı belirtileri

Bebeklerde kolik tedavisi

Bebeklerde tiroit taraması mutlaka yapılmalıdır

Bebeklerde uyku düzeni

Besin zehirlenmesi nedir

Beslenme prensipleri

Biberon çürüğü nedir ve nasıl ortaya çıkar

Biberon mamasında olması gereken özellikler

Boğmaca

Bronşiolit nedir

Çizgi filmlere dikkat

Çocuğum yemek yemiyor


1 2 3 4 5 6 7 8

 
Yazı boyutunu büyütmek için      Yazıcı için

Bebeğinizin ilk 2 yılı

Bebeğiniz ilk iki yılda size bağımlı bir hayat sürer. Ancak bir yandan da hızlıca büyür ve gelişir. O kadar çabuk gelişir ki bazen onu takip etmekte zorlanırsınız. Doğduğu an dün gibi aklınızdayken ilk sözcükler, ilk adımlar birbirini kovalar. Anne babalar bebeğin yürümesini, konuşmasını büyük bir heyecanla bekler. Bazen bu konularda çok aceleci olabiliyorlar. Bu nedenle her ne kadar çocuğun gelişiminin değerlendirilmesi çocuk doktorunun görevi olsa da bebeğin hangi dönemlerde neleri yapabileceğinin anne baba tarafından da bilinmesinde yarar var. Ancak her bebeğin kendisine ait bir ritmi olduğu ve bebekleri birbiriyle karşılaştırmanın çok yanlış bir davranış olduğunu unutmamak gerekiyor.


İlk üç ay
Bebekler doğdukları andan itibaren “yenidoğan” dönemi olarak adlandırılan ilk ay boyunca emme, yakalama, sıçrama gibi refleksler yapar. Bebek iki aylık olduğunda gülüşünüze gülücükle karşılık vermeye, üç aylık olduğunda ise yüz üstü yatırıldığında başını 45 derece dik tutmaya başlar.


3-6. ay
Bebekler 4 aylık olduklarında yuvarlanarak dönebilirler. Bu nedenle düşmemeleri için gerekli tedbirleri almayı sakın unutmayın.. Çoğu bebek 5 aylık olduğunda bir nesneye doğru uzanabilir ve sırt üstü dönebilir, 6 aylıkken de genellikle yastıklarla desteklenerek oturabilir.

6-9. ay
Bebek, oturduğu yerde kendi ekseni etrafında dönebilir ve ellerini çırpabilir. Küçük bir nesneyi baş ve işaret parmaklarını kullanarak kavrayıp bırakabilir. Çoğu bebek bu dönemde emeklemeye başlar.

9-12. ay
Bu dönemde bebeğin parmak becerileri artar, ayrıca küçük nesneleri de rahatlıkla kavrayabilir. Bebek ayakları üzerinde durup sıralar ve hatta birkaç adım attığı da görülebilir.

12-15. ay
Bebek, bir şeyleri anlatabilmek için hâlâ parmağıyla göstermeye devam eder. Bu dönemde 2-3 nesneyi birden tutabilir. Ayrıca kaseleri, kutuları, çantaları boşaltmaktan da büyük zevk alır.

15-18. ay
Bu dönemde çoğu bebek yürümeye başlar ve bebek arabasına binmektense onu itmeyi tercih eder. Dengesini tam olarak kuramadığı için sık sık düşebilir. Düştüğünde önemli bir kaza oluşmaması için evdeki eşyaların yerlerini değiştirmeniz gerekebilir!

18-21. ay
Çocuklar sandalyelere, masalara tırmanmaya, koşmaya başladıkları için oldukça tehlikeli bir dönem. Ev içinde özellikle köşeli eşyalara karşı tedbir alınmalıdır. Ayrıca bu dönemde en önemli zevklerinden birinin duvarları ve mobilyaları kalemlerle renklendirmek olduğunu unutmayın.

21-24. ay
Çocuğunuz tek başına giyinme denemelerinde bulunur. Kazağını ters ya da ayakkabısını yanlış ayağına giymiş olması onu yıldırmaz. Hareketleri iyice bilinçli bir hal alıp amaca yönelik olmaya başlar. (13 Ekim 2005)
 

Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.