Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:


Bütün Yazıları


0-3 yaş arası televizyon zararlı mı?

6’ncı Hastalık nedir

Ağız kokusu

Alerjik nezle

Alt ıslatma tedavisi

Alt ıslatmak hakkında

Altıncı Hastalık

Altını ıslatmanın sebepleri

Ani bebek ölümü

Anne sütü nasıl saklanmalı

Anne sütünü nasıl artırabiliriz

Anne sütünün saklanması

Antibiyotik kullanırken tekrar düşünün

Astım nedir

Aşılar ve hayatımızdaki yeri

Aşıların önemi

Aşılarla ilgili yanlış anlaşılmalar

Ateşli çocuğa yaklaşım

Ayakkabı seçimi

Bademcikler ve geniz eti


1 2 3 4 5 6 7 8

 
Yazı boyutunu büyütmek için      Yazıcı için

Bebeklerde ağlama

Bebekler eve gelip rahatça yerleştikten sonra gerçek yüzlerini göstermede tereddüt etmezler. Bütün bebekler biraz ağlar, ama bazıları bu olayı abartmayı severler. Ağlama bebeklerin tek iletişim kurma biçimidir. Buna ilk bebek konuşması demek de mümkündür. Bebeğinizin aç mı, uykusuz mu, rahatsız mı olduğunu ancak ağladığında anlayabilirsiniz.

Her beş bebekten dördü günde 15 dakika-1 saat arası nedensiz bir şekilde ağlar. Bu ağlamalar kolik ağlamalarında olduğu gibi genelde akşamları olur. Bunun nedeni bebeğin etrafındaki koşuşturmanın akşam saatlerinde artması olabilir. Baba eve gelişiyle yemek hazırlıkları başlar, daha büyük çocuklar varsa onlar ilgi bekler ve bütün bu hengame bebeğin kaldırabileceğinden fazladır. Ya da gün boyunca değişik görüntüler, sesler, kokular ve çevresindeki uyaranlarla meşgul olan bebek akşam ağlayarak günün yorgunluğunu atmaya çalışıyordur.

Eğer bebeğiniz her uykudan önce beş on dakika ağlıyorsa bunu dert etmeyin. Bebeğiniz kendiliğinden bu alışkanlığından vazgeçecektir. Genelde bebeklerin ağlaması üç aylık olduktan sonra azalır. Kendini ifade etmeye ve siz onu daha iyi anlamaya başladıkça hem daha az hem daha kısa sürelerle ağlayacaktır.

Daha önce pek ağlamayan bebekte görülen ani ağlama krizi diş çıkmasına veya hastalığına işaret edebilir. Bebeğinizin hasta olduğuna işaret edebilecek başka bir belirti olup olmadığını kontrol edin ve yolunda gitmeyen bir şey varsa (ateş, kusma, ishal, solukluk gibi ) doktorunuzu arayın. (28 Mart 2004)


Bebeğin ağlaması ile ilgili en önemli nokta, ona hemen ve telaşsızca cevap vermenizdir; kendi halinde ağlamaya bırakırsanız daha da hırçınlaşır ve ağlaması yoğunlaşır.


Aşağıdaki basit önerileri deneyebilirsiniz:

* Onu besleyin. İlk aylarda ağlamanın başlıca nedeni açlıktır. Bu nedenle meme ya da biberonla beslemeniz onu yatıştıracaktır.

* Kucağınıza alın. Özellikle ilk aylarda yalnız kucağınıza almak bile onu yatıştırabilir. Gerek duyduğu sevgi dolu bir dokunuş olabilir. Başını omuzunuza yaslayarak ya da yüzü yere bakacak şekilde kucağınıza aldığınızda sakinleşiyorsa ağlama nedeni gaz da olabilir.

* Kucağınızda sallayın. Ritmik hareketler bebeği yatıştırır. Yakın çevrede çıkacağınız kısa bir gezintinin sarsıntıları da bebeğin sakinleşmesine yardımcı olabilir. Arabasıyla bozuk zeminli yolda gezdirmek çok faydalı olabilir.

* Bebeğinizi bir şal ya da battaniyeye sarıp onun kendini güvende hissetmesini sağlayın.

* Karnını ya da sırtını sıvazlayıp hafif hafif vurun. Böylece gazı varsa onu çıkarmasına yardımcı olursunuz.

* Emmesi için bir şey verin. Hemen hemen bütün bebekler emmeye başlayınca ağlamayı bırakırlar.

* Dikkatini dağıtın. Bakacağı ilginç bir şey bazen bebeğinize neden ağladığını unutturabilir. Aklınızda olsun parlak ve renkli şeyler bebeklerin ilgisini özellikle çeker. (04 Nisan 2004)
 

Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.