Bel fıtığının genellikle yavaş geliştiği için idrar bozukluklarının farkına varılmadığını vurgulayan Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Uğur Yılmaz, bel fıtığı mekanizmasını şöyle belirtiyor “İdrar, bağırsak ve cinsel fonksiyonların sinirleri bel bölgesinde L1 vertebra dediğimiz bölgede bulunuyor. Burada mesanenin kasılması, gevşemesi, idrar tutan mekanizmanın kasılıp gevşemesi, penisin sertleşmesi ya da kadınlarda vajinanın ıslanması, bağırsak hareketleri için fonksiyon gören sinirler bulunuyor. Herhangi bir şekilde oradaki sinirlere baskı olduğu zaman bu fonksiyonlar da etkileniyor...”
BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ
Bel fıtığı nedeniyle idrara çıktıktan sonra mesanede idrar kalması, idrarda zorlanma, azalma, hem erkeklerde hem kadınlarda yeterince idrarı boşaltamama gibi problemlerle karşı karşıya gelindiğini anlatan Doç. Dr. Uğur Yılmaz, “Genelde genital bölgede duyarsızlık olabiliyor. İdrar tutma mekanizmasından sorumlu kaslar ve mesane yeterince kasılamayabiliyor ve idrar kaçırma durumları ortaya çıkabiliyor. Çok nadir olarak da mesanede anormal kasılmalar oluyor. Çünkü mesaneye giden gevşetici sinyaller yeterince ulaşmıyor. Bu arada bağırsak hareketlerini de etkileyen bel fıtığı, kabızlığa da neden olabiliyor” dedi.
BEYİN CERRAHI DA GÖRÜR
Doç. Dr. Uğur Yılmaz, idrar kaçırma problemi olan bel fıtıklı hastalara genellikle üroloji ya da beyin cerrahisi tek olarak baktığında bu konunun atlandığını belirterek “Oysa bu sıkıntılar ortaya çıkmışsa ameliyat zamanı gelmiş demektir. Üroloji olarak bel ağrısı şikayeti ile gelen hastaya mutlaka işeme testi yapıyoruz, beyninde en uç sinire kadar değerlendirme yapıyoruz” dedi.
Bel fıtığı ameliyatlarının öncesinde de hastanın işeme fonksiyonu ve cinsel fonksiyonunu değerlendirdiklerini anlatan Doç. Dr. Uğur Yılmaz, “İdrar kaçırma, bağırsak ve cinsel fonksiyonların hepsine eşit yaklaşmak lazım. Burada temel hedef, hayat kalitesini yükseltmek” diyor. (Türkiye, 13.09.2008)
|