Normal doğum
Normal doğum mu? Sezeryan mı?

Hangisi daha güvenli ve hangisi daha sağlıklı tartışması günümüzde çok güncel olup doğumu yaklaşan tüm gebeler ile hekimleri arasında bir bilgi alışverişine konu olmaktadır. Bu sorunun cevabı aslında biraz karmaşıktır. Anne ve bebek hayatı söz konusu olduğu için hekim en iyi ve doğru kararı verip hastasını ona göre yönlendirmelidir.

Eğer tıbbi bir zorunluluk yok ise en sağlıklı olanı ve fizyolojik olanı tabii ki normal doğumdur. Normal doğum yapan kadın daha hızlı iyileştiği için gündelik hayatına çok kısa bir sürede dönüp çocuğu ile daha iyi bir şekilde ilgilenebilmektedir. Normal doğum sonrası anne sütü çok kısa bir sürede gelmektedir ve çocuk hemen sütü alabilmektedir.

Çocuk açısından ise normal doğum sırasında çocuğun akciğerlerinde biriken sıvı artıkları daha kolay dışarı çıkabilmekte ve çocuk doğduğunda daha kolay nefes alabilmektedir.

Hastaneye ne zaman başvurulmalı ve doğumun belirtilerini gebe nasıl ayırd edebilmelidir?

Doğumun ilk belirtileri her zaman aynı olmamakla birlikte bazı gebelerde önce halk arasında ‘nişan’ olarak isimlendirilen ve rahim kanalını tıkayan koyu kanlı bir akıntı şeklinde olan mukusun hazneden atılması veya taze kanamanın gelmesi veya belden başlayan karına doğru yayılan ve sıklıkları gittikçe artan düzenli ağrıların olması doğumun ilk belirtileri olabilmektedir .

Bazı gebelerde ağrı olmadan önce idrar kaçırmaya benzeyen çocuğu kesesinin açılmasına bağlı suyun gelmesi de doğumun başladığını göstermektedir. Bu belirtilerden herhangi bir olunca elindeki tüm takip belgeleri,ultrasonografi raporları,kan tahlilleri sonuçları ile birlikte hastaneye başvuran gebeye bağırsak ve idrar yolları temizliği yapılmadan hemen önce takograf olarak isimlendirilen bir alet ile çocuğun kalp atışları ve annenin ağrılarının şiddeti-düzeni değerlendirilir.

Doğumu yapacak hekim tarafından muayene edilip değerlendirilen gebe için artık çocuğuna kavuşmayı bekleme zamanı gelmiştir. Doğumun tamamlanması ilk gebeliklerde daha uzun olmakla birlikte belirtilerin başlamasıyla birlikte 4-8 saatlik bir süreçtir .Ağrıların çok sıklaşmasıyla ve makata vurmasıyla birlikte doğum kanalının çıkımına gelen çocuğun baş kısmı hekim tarafından görüldüğü zaman lokal bir anestezik madde ile perine kısmı uyuşturulup doğacak bebek daha az zarar görmesi için doğum kesisi yapılır.

Hekim yardımıyla gerçekleştirilen doğum sonrası çocuğun eşi ayrılır ve kesilen yer tekrar dikilir. Sonunda 9 aylık bir beklemeden ve saatler süren bir yolculuktan sonra annenin çocuğuna kavuşması gerçekleşir. İşte bu ağlamayı duyma ve çocuğu hissetme ,göğsüne alma normal doğumun tüm acılarını unutturan en güzel yanıdır.

Gebeleri normal doğumdan vazgeçiren en önemli unsur korkudur. Doğum sancısına veya özellikle ilk gebelerde neyin nasıl olacağına yani bilinmeyene yolculuk gebeleri sezeryanı tercih etmeye yönlendirmektedir.. Sezeryan bir ameliyat olduğu ve ameliyata bağlı bir çok istenmeyen problemler çıkabileceği için tıbbi bir gereği yok iken sezeryan olmanın pek doğru bir yanı yoktur. Eğer sizin sağlık durumunuz normal doğum yapmaya engel ise , çocuğunuz karnınızda ters duruyor ise , gelişmesinde ve sağlığında bir problem var ise ,normalden iri ise veya doğumunuz normal sürede olmuyor ise ancak o zaman hekiminizin önerisi ile sezeryan olunması gerekir.

Ağrıdan korkuyor iseniz normal doğum yapmak için bir seçeneğiniz vardır. Bu da Türkiye Hastanesinde olduğu gibi bütün iyi hastanelerde yapılan “Ağrısız Doğum” dur. Ağrısız doğum ile belinizin kenarına yapılan ve sizde ve çocuğunuzda herhangi bir sakatlığa yol açmayan bir iğne ile doğum ağrılarını hiç duymazsınız. Bu sayede çok rahat , ağrısız ve konforlu bir şekilde normal doğum yapmanın mutluluğuna da hissederek çocuğunuza kavuşabilirsiniz.

Son olarak benim tüm gebelerime söylediğim gibi ‘önemli olan doğurmak değil sağlıklı bir çocuk doğurmaktır.’ Hekiminize güvenin ve sizinle karnınızdaki çocuğunuzun sağlığı için en doğru kararı vereceğine inanın. Unutmayın ki sağlıklı bir gebelik ve kolay bir doğum yapmanın sırrı kontrollerinize düzenli gitmenize ve hekiminizin önerilerini uygulamanıza bağlıdır.

Op.Dr.Nevra Topalismailoğlu
Türkiye Hastanesi
Kadın Hastalıkları ve Doğum Servisi
(Kaynak: www.erecete.com)


www.ailevekadin.com