Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:
Kadının Dünyası  >  Gebelikte beslenme  
 
Yazıcı için   Yazı boyutunu büyütmek için     
Gebelikte beslenme

Nasıl beslenmeliyiz?

Sorusu gebelerimizden en sık duyduğumuz sorulardan biridir. ‘’Çocuğumun fiziksel ve zihinsel gelişim için neler yemeliyim ve nelere dikkat etmeliyim?’’


Gebelikte beslenme bebeğini sağlıklı olarak dünyaya getirmek isteyen her anne adayının öğrenmek istediği bir konudur.Bu konuda her hastaya uygulanabilecek sabit bir diyet olduğu söylenemez.Gebelikte beslenmeyi belirleyen temel unsurlar;gebelik öncesi kilo ve boy(Vücut Kitle Oranı=Body Mass Index=BMI), yaş, bebek sayısı, metabolik hastalık varlığı (diabet,fenilketonuri vb), iştah ve annenin fiziksel aktiviteleridir.


Özetle gebelik sırasında şu an için önerilen beslenme:

Dengeli enerji-protein diyeti
Gebelikte dengeli bir diyetteki kalorinin üçte biri yağlardan elde edilmelidir. Bitkisel yağlar(ay çiçek,zeytin ve mısırözü ) tercih edilmelidir.Karbonhidratlar mümkün olduğunca doğal kaynaklardan karşılanmalıdır (tahıl,un,seker).Gebelerin günlük protein ihtiyacı 48-60 gr dır.Kırmızı et,tavuk eti,balık,yumurta,süt ve sütten yapılmış gıdalar (peynir,yoğurt) baslıca hayvansal protein kaynaklarıdır. Özellikle vejeteryan bir anne açısından önemli olan bitkisel protein kaynakları kuru baklagiller (nohut, mercimek, fasulye, bakla), kepekli tahıllar, bazı kuru yemişler(fındık, fıstık, ceviz vb) olarak sayılabilir.


Vitaminler
Dengeli beslenen bir gebede folik asit dışında ayrıca vitamin kullanımına gerek yoktur. Folik asit , planlanmış bir gebelikten 1-3 ay önce başlanmalıdır.Gebelik boyunca folik asitten zengin olan ıspanak, karnıbahar,kepekli undan yapılmış yiyecekler,badem, fındık,yer fıstığı, ceviz tüketilmesi önerilebilir


Mineraller
En önemlileri kalsiyum ve demirdir. Gebelikte, hem bebeğin doğumdan sonra kullanacağı demirin depolanması hem de gebelik nedeniyle artan kan hacmine yeterli oksijenin taşınabilmesi için normalden fazla miktarda demire ihtiyaç vardır. Alınması gereken demir miktarı günde 60 mg elementer demirdir.Kan hemoglobin düzeyleri normal olan gebelerde rutin olarak demir verilmeyebilir.Ayrıca demir eksikliği olduğu halde yakınması bulunmayan hastalarda demir verilmeyebileceği üzerinde durulmaktadır.Gebelikte demir, çinko, selenyum ve bazı vitaminlerin(A, B6, C ve D) fazla alınması durumunda potansiyel olarak toksik etkiler görülebilir.
Kalsiyum pek çok hücresel fonksiyonun yani sıra kemik yapımında kullanılan temel elemandır.Gebelikte günlük kalsiyum gereksinimi 1200 mg dır. Günlük fazla kalsiyum gereksinimini şunlarla giderebilirsiniz : 85 gr yağsız peynir , 7 dilim beyaz ekmek, 2 bardak süt, 170 gr sardalye, beyaz ekmek,yağı alınmış süt , yarım yağlı peynir,lor peyniri ,taze badem ve sardalya.


Sıvı Tüketimi
Gebelikte annenin sıvı tüketiminin en önemli kısmını su oluşturmalıdır. Su üreme sistemi dahil bütün organların ve vücuttaki sistemlerin sağlıklı çalışması ve tamiri için gereklidir. Günde 8 bardak su içilmelidir.
Çay, kahve , kakao, alkollü içkiler ve kola ya hiç ya da mümkün olduğunca az tüketilmelidir.Yüksek miktarlarda kafeinin (günde 4 fincandan fazla) düşük, erken doğum ya da bebekte gelişme geriliği yaptığına dair çalışmalar bulunmaktadır.
Alkolplasentayı geçebildiği için anne adayının alkol alması halinde bebekte fötal alkol sendromu gelişebilir. Gebelikte günde iki kadeh şarap gibi ölçülerde alkol alınmasının zararsız olduğu ileri sürülmektedir.


Diğerleri

Son zamanlarda özellikle bebek zekasında artmaya neden olduğu konusunda yaygın inanca bağlı olarak gebelik sırasında balık yağı kullanımında bir artış görülmektedir. Bu konuda yapılan çalışmalarda gebelikte balık yağı kullanımın bebeklerin yaşam şansında veya doğum öncesi ve sonrası dönemde görülebilecek risklerde bir değişiklik yapmadığı gözlenmiştir.Bu nedenle rutin olarak önerilmemektedir.
Fast-food, ,salam,sosis,sucuk,dondurulmuş gıdaların pişirilme tekniklerinin yetersiz olması, aşırı yağ suni renklendirici, tatlandırıcı ve koruyucu maddeler içermeleri nedeniyle gebelikte tüketiminden kaçınılmalıdır.

Vejeteryan olan bir gebe baklagiller,kepekli tahıllar gibi bitkisel proteinleri tüketerek bebeğin ve kendisinin protein ihtiyacını karşılayabilir.Komple vejeteryanlarda dengeli bir diyetin yanısıra vitamin desteği de gerekir.Bu gebelerde özellikle B12 vitamin eksikliği görülebilir.Ayrıca bitkisel gıdalarda daha az yağ olması nedeniyle kalori alimi da yeterli olmayabilir.Bazı vitaminler (D vitamini) ile kalsiyum, demir ve çinko gibi mineraller de yeterli alınamayabilir.Tamamen vejeteryan olan bir gebeye günlük uygun kalori (yas ve BMI'e göre) ve mineralin (demir,kalsiyum) yani sıra 10 mgr (400 IU ) D vitamini ve 2 mgr vitamin B 12 verilmelidir.

Gebelikte barsak hareketleri genellikle yavaşladığı için kabızlık çok sık görülen bir problemdir.Bunu önlemek için diyete lifli gıdalar ve bol sıvı eklenmelidir.Lif ve posa siyah ekmek, portakal, elma kepekli ekmek, kuruyemiş, ahududu, kepekli makarna, bezelye, kuru kayısı, esmer pirinç, kuru üzüm, pırasa ile kepekli olarak hazırlanmış unlu gıdalarda bol miktarda vardır.
(Kaynak: www.erecete.com)

 
Geridön
 





Dünya Namaz Vakitleri


Türkiye Takvimi


Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.